Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 11 ianuarie 2013

PIEPT DE PUI CU NUCI ŞI BUSUIOC


RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 1
 
 
Da, Episodul 1. Sa lamurim lucrurile puţin. Fiind traducător de engleză, germană şi franceză, colaborez de câţiva ani buni cu Editura Litera. O colaborare fructuoasă, care mi-a adus numai satisfacţii, sub forma unor titluri absolut minunate pe care am avut şansa să le traduc. Lucrurile au început bine şi anul acesta, primind spre traducere, chiar din prima zi oficială de lucru a lui 2013, o carte de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o carte de bucate minunat ilustrată, de o calitate impecabilă. Bine, carte de bucate e un termen mult prea sărac pentru a exprima ceea ce oferă această comoară. Căci, pe lângă nişte reţete grozave, vei găsi în ea liste cu super-alimente ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă, cu plante aromatice şi condimente care vor da savoare şi celei mai banale farfurii, toate însoţite de sfaturi pentru sănătate, deosebit de utile în zilele noastre, când avem tendinţa nefericită să ne preocupăm mai mult de alte aspecte şi să lăsăm sănătatea undeva pe planul 2 (în cel mai fericit caz).
 
Titlul original al cărţii este HEALTHY IN A HURRY, iar eu i-am dat titlul provizoriu de RAPID ŞI SĂNĂTOS. Căci, ne dăm seama sau nu, trăim din ce în ce mai repede, iubim din ce în ce mai repede, ne bucurăm din ce în ce mai repede şi ne hrănim din ce în ce mai repede. Şi din ce în ce mai prost. Din păcate. Cu siguranţă că aceasta este concluzia la care au ajuns şi autoarele cărţii, Karen Ansel şi Charity Ferreira, şi au decis să ne vină în ajutor şi să ne înveţe că a mânca sănătos nu înseamnă neapărat a petrece ore în şi în bucătărie, că pentru o gustare sau o masă principală plină de nutrienţi sunt de ajuns, de cele mai multe ori, sub 30 de minute, că a merge la cupărărturi de alimente nu e deloc o povară, ci poate fi o mare bucurie, că şi spanacul are gust, şi varza de Bruxelles, şi conopida, şi sparanghelul, dacă înveţi câteva mici secrete.
 
 
 
Eu, pasionată de bucătărie cum mă ştiţi, am iubit această carte de când am primit-o spre traducere şi am început deja să pregătesc reţete din ea. Aşa mi-a venit ideea să vi le împărtăşesc şi vouă, ca să vă fac o bucurie, ca să vă povestesc despre această minunată carte şi ca să vă fac poftă s-o cumpăraţi când va apărea. Aşadar, vom începe un mini-serial, în care vă voi da câteva reţete din carte aşa cum le-am pregătit eu în bucătăria mea şi vă voi ţine la curent cu momentul apariţiei variantei în română. Mulţumim LITERA pentru acest cadou! Anul nou nu putea începe mai bine.
 
Astăzi vă ofer:
 
PIEPT DE PUI CU NUCI ŞI BUSUIOC
 
 
 
310 calorii/porţie
26g proteine
17g carbohidraţi
16g grăsimi (2g grăsimi saturate)
70mg colesterol
2g fibre
520mg sodiu
 
 
Ingrediente:
pentru 4 porţii
 
60gr miez de nucă
3 linguri sos de soia, cu conţinut redus de sodiu
2 linguri miere
2 linguri zeamă de limetă
3 linguriţe ulei de arahide (sau orice ulei vegetal bun pentru prăjit)
1 ardei gras roşu, spălat, curăţat şi tăiat fâşii fine
2 cepe mari, tăiate solzişori fini
400gr piept de pui dezosat, tăiat fâşii fine, perpendicular pe fibră
15gr frunze de bucuioc proaspăt, rupte bucăţele
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C. Pune nucile pe o tavă de copt şi coace-le vreo 10 minute, până începe să se degaje aroma şi se rumenesc uşor. Scoate-le din cuptor, răstoarnă-le pe o farfurie şi lasă-le la răcit.
2. Într-un castron mic amestecă sosul de soia, mierea şi zeama de limetă.
3. Încinge la foc mare jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie wok sau o altă tigaie non-aderentă. Adaugă fâşiile de ardei gras şi sotează-le doar 1-2 minute. Răstoarnă-le pe o farfurie, toarnă în tigaie restul de ulei şi prăjeşte ceapa, amestecând continuu, până începe să prindă puţină culoare, 30 de secunde până la 1 minut.
4. Adaugă în tigaie carnea şi prăjeşte-o, amestecând constant, până devine opacă, 3-4 minute. Pune şi ardeii înapoi în tigaie, apoi adaugă amestecul de soia, miere şi limetă, busuiocul şi nucile. Amestecă şi lasă pe foc doar cât să se înmoaie puţin bucuiocul, adică aproximativ 1 minut. Consumă imediat.
 
Eu am servit alături orez brun fiert şi asezonat cu sare, piper şi un pic de şofran. Şi, pentru că-mi plac mâncărurile picante, am adaugat porţiei mele de carne un pic de praf de chili.
 
Este un fel de mâncare ideal pentru o cină rapidă din timpul săptămânii, plin de proteine şi nutrienţi, fără prea multe calorii sau carbohidraţi.
 
Nu uitaţi că, aşa cum ne învaţă şi autoarele cărţii, pieptul de pui este o sursă bună de vitamina B6, iar nucile sunt bogate în Omega 3, ajută la reducerea colesterolului şi sunt pline de antioxidanţi.
 
Sfat util: folosiţi doar ulei cu punct de fumegare mare, adică potrivit pentru prăjit şi nu din cel pentru salate. Încingeţi foarte bine uleiul înainte de a prăji în el. Dacă nu găsiţi busuioc proaspăt în supermarketul de lângă casă (se poate întâmpla, nu-i aşa?), nu-i nimic, se poate folosi şi busuioc uscat (cam 1 linguriţă, sau mai puţin, dacă nu vă plac mâncărurile prea aromate).
 
În Episodul 2 vă voi arăta cât de plăcut este spanacul tânăr crud dacă ştii cum să-l împrieteneşti cu alte ingrediente minunate şi să obţii o salată sănătoasă în miez de iarnă.
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire