Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 22 noiembrie 2012

FOUGASSE

UN PIC DE FRANCEZĂ ÎN BUCĂTĂRIA NOASTRĂ

Ştiţi ce este aceea FOUGASSE? Este un model de pâine specific minunatei regiuni franceze Provence, dar răspândit şi în alte regiuni sau ţări. S-ar putea spune, dacă vreţi, că este varianta franceză a mai cunoscutei focaccia a italienilor, a hogazei a spaniolilor sau a fogassei a catalonienilor. Până şi ungurii au pogacsa lor. În orice caz, la bază stă tot un aluat simplu, pe bază de făină, drojdie, sare şi apă, diferenţele dintre variantele menţionate fiind mici, toate avându-şi, oricum, originea în vechea Romă, unde panis focacius însemna pur şi simplu lipie coaptă în vatră (focus în latină), pe jar. Fougasse se deosebesşte de restul variantelor prin forma ei specifică de frunză. Se poate lăsa simplă, sau se poate înnobila cu sare de mare şi rozmarin verde, cu bucăţele de bacon crocant şi ceapă roşie călită în puţin ulei de măsline şi unt, cu mix de măsline negre şi verzi şi parmezan raz sau cu brânză Gruyere şi ierburi de Provence. O poţi servi la aperitiv, alături de o salată, de un pate din ficat de gâscă sau de curcan, sau lângă o selecţie de brânzeturi, dar şi la felul principal, lângă o supă de ceapă sau o supă cremă. Indiferent ce variantă alegi, Fougasse va impresiona întotdeauna şi îţi va garanta mult râvnitul efect WAW!.
 
FOUGASSE (aluat de bază pentru 2 bucăţi)
 

Ingrediente:
 
500gr făină albă
10gr sare
10gr drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
370ml apă călduţă
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 200C.
2. Într-un bol încăpător amestecă făina cu sarea, drojdia şi zahărul. Fă o gropiţă în mijloc şi toarnă în ea apa. Cu ajutorul degetelor şi cu mişcări circulare încorporează treptat făina toată. Pe o suprafaţă pudrată cu făină, frământă aluatul timp de 10 minute. Unge cu un pic de ulei fundul şi pereţii bolului, pune în el aluatul frământat şi lasă-l să crească acoperit cu o pânză curată, la loc călduţ, până-şi dublează volumul.
3. După ce a crescut, aluatul se împarte în două bile egale, Se pudrează suprafaţa de lucru cu semolina (un fel de griş mai fin, găsit sub această denumire în magazinele naturiste) şi se întinde pe ea o foaie groasă cât o monedă de 50 de bani (sau mai groasă, dacă vreţi o Fougasse pufoasă, nu crocantă). Se transferă foaia pe tava de cuptor tapetată cu pergament. Se modelează cu mâinile forma de frunză, apoi, cu ajutorul unui cuţit de pizza (sau al unui cuţit obişnuit, bine ascuţit), i se dă aspectul din fotografie. Se mai lasă cam 20 de minute să crească în tavă, apoi se coace maximum 10-15 minute (depinde, desigur, de cuptor), până devine uşor aurie.
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire