Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 27 octombrie 2012

FOIETAJ CU DOVLEAC PLĂCINTAR


HAPPY HALLOWEEN!

Da, mă supun şi eu de câţiva ani trendului şi celebrez, în felul meu, această sărbătoare de origine celtică, preluată treptat şi de noi de la "fraţii" americani. Denumirea acestei sărbători din noaptea de 31 octombrie, dacă nu ştiaţi deja, provine, aşa cum ne învaţă prietena noastra Wikipedia, de la All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinţilor. Bine, copiilor noştri (sau, el puţin, copilului meu) nu le-a intrat încă în obişnuinţă să se costumeze în cele mai sinistre personaje şi să umble creanga în noaptea de Halloween pe la casele oamenilor, cerşind dulciuri (cu faimoasa sintagmă: Trick or treat? = Păcăleală sau dulciuridulciuri?), sau să sculpteze felinare din dovleci, simbolul Lanternei irlandezului Jack, cel care l-a păcălit cumva pe Diavol să nu-i ia viaţa, şi care, după moarte, nefiind primit nici în Rai (căci fusese prea viclean), nici în Iad (căci făcuse o înţelegere cu Diavolul), tot rătăceşte prin lume cu un felinar sculptat dintr-o gulie, cu care-şi luminează calea.
 
Nici noi, acasă, nu facem chestia cu dovlecii în fiecare an. Dar anul trecut am creat o adevărată replică a familiei mele, aşa cum se poate vedea din fotografia de mai jos.
 
 

Ceea ce ţin eu însă neapărat să fac în acest sezon este să folosesc dovleacul ca ingredient în cât mai multe preparate posibil. Astfel, pentru vizita de ieri a unor foarte dragi prieteni, am dorit să anticipez un pic şi am preparat, printre altele, un minunat foetaj cu umplutură pe bază de dovleac şi o nebunie de prăjitură parfumată cu dovleac şi cu o glazură despre care nu v-ar veni a crede că este, în mare parte, din brânză Philadelphia.
 
Iată, dragii mei, reţetele. Happy Halloween!

TAŞCA VRĂJITORULUI
Foietaj cu umplutură de dovelac plăcintar


Foietaj cu dovleac plăcintar


Ingrediente:
pentru 18 porţii

UMPLUTURA:

2 linguri ulei de măsline
2 cepe mici, tocate mărunt
500gr miez de dovleac plăcintar, din care 250gr dat pe răzătoarea mare şi restul tăiat cubuleţe mici
4 linguriţe pastă de tomate
1 vârf de linguriţă de nucşoară măcinată
1 linguriţă salvie uscată sfârâmată fin
75ml supă de legume (e în regulă să fie făcută din cub de supă bio)

ÎNVELIŞ:

18 pătrăţele de foietaj gata preparat (se găseşte, gata porţionat, în supermarketurile mari, dacă nu, folosiţi rulou mare de foietaj, din care tăiaţi pătrate de 10 x 15cm)
1 ou, bătut cu 1 lingură de apă rece
50gr cheddar, ras (merge foarte bine şi Parmezan) - opţional
seminţe de dovleac decojite, coapte puţin fără grăsime, în cuptor
 
Metodă:
 
1. Încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare, apoi adaugă ceapa şi căleşte-o timp de 5 minute, până se înmoaie şi devine aurie. Adaugă dovleacul şi pasta de tomate- Asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Toarnă supa de legume peste, amestecă bine şi lasă la foc mic 8-10 minute. Adaugă salvia. Opreşte focul, acoperă tigaia cu un capac şi lasă compoziţia să se răcească.
2. Încinge cuptorul la 200C/aer cald sau 180C/gaz. Tapeteaza tava de cuptor cu pergament. Toarnă seminţele de dovleac coapte pe o farfurie întinsă mare. Aşază pătratele de foietaj pe tavă şi unge cu amestecul de ou cu apă două dintre laturi. Pune o linguriţă de umplutură în fiecare pătrat. Îndoaie de la jumătate fiecare pătrat, astfel încât să obţii triunghiuri, şi lipeşte bine marginile. Unge suprafaţa fiecărui triunghi cu amestec de ou cu apă. Presează partea unsă cu ou pe seminţele de dovleac, pentru a se lipi cât mai multe. Presară fiecare triunghi cu cheddar (dacă foloseşti). Dă-le la rece pentru 30 de minute, sau peste noapte, dacă le faci pentru a doua zi, acoperite cu folie alimentară. Se coc 20-25 de minute, până devin pufoase şi aurii.

PRĂJITURĂ AROMATĂ CU DOVLEAC



Ingrediente:

PENTRU PRĂJITURĂ:

300gr făină albă
1 pliculeţ praf de copt
300gr zahăr brun închis Muscovado (din cel cu textură moale şi umedă şi foarte aromat)
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1 linguriţă praf de ghimbir
1/2 linguriţă nucşoară măcinată
1/2 linguriţă cuişoare măcinate
1/4 linguriţă seminţe de anason măcinate
2 linguriţe bicarbonat de sodiu
175gr stafide (ţinute în prealabila la îmnuiat în 3 linguri de Cointreau)
1/2 linguriţă sare
4 ouă
200gr unt, foarte moale
coaja unei portocale
1 lingură suc de portocală
500gr miez de dovleac plăcintar, ras pe răzătoarea mare

PENTRU ÎNSIROPARE ŞI GRAZURARE:

200gr brânză fină tartinabilă tip Philadelphia
85gr unt moale
100gr zahăr pudră, cernut
coaja şi sucul unei portocale



Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C/aer cald sau 160C/gaz. Unge o foaie de pergament şi tapetează cu ea fie o tavă de prăjituri de 10 x 20cm, fie o formă de tort cu fund detaşabil.
2. Amestecă făina, praful de copt, zahărul, condimentele, bicarbonatul de sodiu şi sarea într-un bol mare.
2. Bate spumă untul moale şi încorporează unul câte unul ouăle. Adaugă coaja de portocală şi sucul, apoi toarnă amestecul lichid peste cel uscat şi omogenizează. Adaugă stafidele şi apoi dovleacul ras şi amestecă totul foarte bine. Toarnă această compoziţie în forma pregătită şi coace-o până devine rumenă şi fermă la atins, iar beţişorul introdus în aluat pentru verificare iese uscat.
3. Lasă prăjitura să se răcorească şi pregăteşte glazura, amestecânt brânza, untul, zahărul pudră şi 1 lingură de suc de portocale. La final, încorporează coaja de portocală. Dă-o la rece.
4. Cât prăjitura este călduţă încă, înţeap-o din loc în loc cu un beţişor de frigăruie, apoi toarnă uniform peste toată suprafaţa ei sucul de portocală rămas de la glazură. Las-o să se răcească foarte bine, apoi decoreaz-o cu glazura şi dă-o la frigider.
 
E mai bună a doua zi, căci atunci se vor fi întrepătrus perfect toate aromele . Oricum, e de indicat să scoţi prăjitura din frigider cu 30 de minute înainte de servire.
 
Se păstrează la frigider până la 3 zile, acoperită cu folie alimentară.
 
 








 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire