Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 22 octombrie 2012

TARTĂ DE CIOCOLATĂ IREZISTIBILĂ

O TARTĂ DE CIOCOLATĂ IREZISTIBILĂ

Acesta era prin 2008 desertul emblematic al unui gastropub din East Sheen, sud-vestul Londrei, pe numele lui Victoria. Chef Paul Marrett, deţinător de stele Michelin, era de părere că tarta cu ciocolată este o piesă clasică mereu la modă. El servea această tartă cu îngheţată de Baileys (pe care am preparat-o şi eu astă vară; cuvintele sunt prea sărace ca s-o descrie corect) şi tuiles delicate de ciocolată, şi costa o porţie 5 lire britanice.
 
Reţeta de mai jos este întocmai cea originală, a lui Marrett, preparată de mine de nenumărate ori, iubită, chiar adorată până la extaz de familia mea şi de mulţi dintre prieteni. Cum o veţi percepe voi, aştept să-mi povestiţi, aici sau pe facebook.
 
Tartă de ciocolată cu îngheţată de Baileys
 
 

Ingrediente:
pentru 8 porţii

UMPLUTURĂ

90ml lapte
260ml frişcă lichidă grasă
1 păstaie de vanilie
350gr ciocolată amară (eu folosesc 55% cacao)
1 lingură whisky
2 ouă

BLAT

90gr unt moale
40gr zahăr pudră
1 gălbenuş (dacă folosiţi ou de ţară, aluatul va avea un galben superb)
2 linguri apă rece
125gr făină albă

ÎNGHEŢATĂ DE BAILEYS

4 gălbenuşuri
125gr zahăr tos alb
250ml lapte
250ml Baileys
375ml smântână grasă (ideal ar fi din cea de 45% grăsime)
2 linguri whisky
250gdulce de leche (sos caramel, din comerţ sau preparat aşa cum este descris aici http://www.adihadean.ro/2011/01/dulce-de-leche-pentru-incepatori/)

Metodă:

1. Pentru a face îngheţata, bate gălbenuşurile cu zahărul, până obţii o cremă fină. Pune la fiert laptele şi Baileys-ul. Adu-le la punctul de fierbere, ia-le de pe foc, şi toarnă-le treptat peste amestecul de ou, amestecând constant şi ferm, pentru a nu se coagula oul. Strecoară amestecul final într-un vas curat şi lasă-l să se răcorească. Încorporează apoi în el smântâna, după care fie torni totul în maşina de îngheţată şi îngheţi, fie torni amestecul într-un vas pentru congelator şi congelezi, amestecând la fiecare două ore, până aproape a îngheţat. În acest moment adaugă şi whisky-ul şi dă din nou la congelat (sau din nou în maşina de îngheţată). Când e aproape complet congelat, încorporează sosul caramel, apoi lasă  totul să se congelezeîn linişte timp de cel puţin 4 ore.
2. Pentru a face blatul de tartă, bate spumă untul moale cu zahărul, apoi încorporează gălbenuşul. Adaugă 1 lingură de apă, apoi făina şi încă o lingură de apă. Bate totul timp de 2 minute.
Formează un guguloi, înfăşoară-l în folie alimentară şi dă-l la rece 20 de minute. Încinge cuptorul la 180C (cuptor cu gaz) sau 200C (cuptor cu aer cald). Pe o suprafaţă pudrată cu făină întinde aluatul într-o foaie care să fie destul de mare pentru o formă de tartă cu diametrul de 21cm. Coace "orb" 20 de minute (am explicat metoda la reţeta de Quiche), apoi normal încă 15.
3. Pentru a face umplutura, rupe cicolata bucăţele şi pune-o într-un bol de ceramică sau sticlă. Amestecă laptele cu smântâna şi batonul de vanilie şi adu-le la punctul de fierbere. Ia de pe foc, îndepărtează batonul de vanilie, apoi toarnă amestecul peste ciocolată. Bate totul până obţii o compoziţie mătăsoasă. Încorporează whisky-ul şi lasă să se răcorească un pic. Încorporează pe rând ouăle, apoi toarnă tot acest amestec în coaja de tartă. Dă totul la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până ce umplutura este aproape complet fermă.
 
Se serveşte rece, cu o cupă de îngheţată.
 
Atenţie! Poate crea dependenţă!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire