Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 28 septembrie 2012

Conopidă şi brocoli crocante şi picante



DE LA JAMIE OLIVER CITIRE

Mai zilele trecute, zapând aşa, mai mult cu privirea în gol, am ajuns şi la unul dintre canalele TV preferate: Paprika. Emisiunea: În grădina lui Jamie Oliver. Nu ştiu cum face omul ăsta, dar până şi când taie o simplă salată pe o lădiţă murdară, aleasă la întâmplare dintr-un colţ al grădinii, îmi plouă în gură!

De data asta pregătea ceva mai mult decât o banală salată. Conopidă şi brocoli, cu frunze cu tot, proaspete din grădină, crocante şi picante. Natürlich că am salivat de mama focului şi m-am umplut de toţi nervii că era prea târziu şi nu aveam şi eu o biată conopidă în casă, pe care s-o prepar repede după reţeta lui şi s-o înfulec cu mare poftă. Dar la weekend m-am dus ţintă în piaţă, am cumpărat o minune de conopidă şi pe ruda ei apropiată, domnul brocoli, şi aseară, după o zi cu una, cu alta, am încins uleiul în ceaunel şi m-am răzbunat pe Jamie Oliver.

Reţeta este simplă de tot. Rezultatul: spectaculos şi periculos de gustos. De ce? Poţi deveni dependent.

Aşadar:

CONOPIDĂ ŞI BROCOLI CROCANTE ŞI PICANTE


1 căpăţână conopidă de dimensiuni medii
1 căpăţână brocoli de dimensiuni medii
Opţional, mai poţi supune aceluiaşi "tratament" frunze de patrunjel, frunze sănătoase de sfeclă roşie, frunzele de la conopidă şi brocoli, dacă sunt fragede şi proaspete.

Aluat:

1 linguriţă seminţe chimen
2 linguriţe boabe coriandru
2 linguriţe boabe muştar negru
2-3 ardei iuţi uscaţi, mărunţiţi
1 linguriţă boabe piper negru
200gr faina albă
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă turmeric măcinat
350ml bere rece
sare de mare

Metoda:

1. Rupe conopida şi brocoli-ul în bucheţele medii şi spală-le bine sub jet de apă rece, îndepărtând
eventual praful cu o periuţă folosită doar în acest scop. Scurge-le foarte bine de apă şi usucă-le cu şervete de hârtie, apoi pune-le într-un bol şi presară-le cu un praf de făină.
2. Prepară aluatul astfel: pune primele 5 ingrediente de pe listă plus sare de mare într-un mojar, şi zdrobeşte-le bine (ca variantă, le poţi măcina în râşniţă).
3. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt şi turmericul, apoi adaugă condimentele măcinate. Încorporează berea treptat, până obţii un aluat  de consistenţa unei smântâni uşor lichide. Lasă aluatul să se odihnească 5 minute. Între timp, încinge într-un ceaun atâta ulei căt să poţi prăji conopida şi restul într-o baie de ulei încins.
4. Verifică temperatura uleiului aruncând în el un cubuleţ de pâine. Dacă acesta începe să sfârâie şi se ridică la suprafaţă, uleiul este numai bun.
5. Verifică din nou consistenţa aluatului şi ajustează dacă e necesar. Gustă de sare, apoi scutură de făină bucheţelele şi  "tăvăleşte-le" pe rând prin aluat. Scufundă-le în baia de ulei încins şi lasă-le să se rumenească. Scoate-le cu o spumieră şi aşază-le pe un platou tapetat cu şervete de hârtie, care vor absorbi excesul de ulei.
6. Serveşte-le calde, cu încă puţină sare presărată peste, eventual stropite cu un pic de zeamă de lămâie, cu maioneză, sos olandez, salată verde cu dressing de ulei de măsline şi lămâie, sau cum crezi că ţi-ar plăcea mai mult.

V-am convins?





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire