Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 10 octombrie 2012

SUPĂ CREMĂ DE DOVLECEI CU BUSUIOC


TOAMNĂ INSPIRAŢIONALĂ

Da, toamna aceasta deosebit de prietenoasă mă inspiră când vine vorba de întrebarea recurentă: Ce să mai fac azi de mâncare? Ieri, de exemplu, le-a venit rândul dovleceilor şi conopidei să joace rolul principal în meniul de la cină. Le-am distribuit în piesele de rezistenţă Supă cremă de dovlecei cu busuioc şi parmezan şi Salată de conopidă crudă cu măsline şi roşii uscate. În rolul secundar a jucat impresionant o Pită cu iaurt şi chimen. Iată mai jos scenariul şi fotografiile de pe platoul de ... mâncare.

SUPĂ CREMĂ DE DOVLECEI CU BUSUIOC ŞI PARMEZAN


Ingrediente:

pentru 6 persoane

3 cepe uscate
15g unt
1 lingură ulei de măsline
4 dovlecei medii
3 căţei de usturoi întregi
1l apă fierbinte
1 cub supă de legume (de preferat bio, cu cat mai putina sare in compoziţie)
1 legătură busuioc proaspăt (frunzele)
175g smântână (25% grăsime; eu folosesc Smântână prima de la Napolact)
150g Grana Padano, ras grosier
sare şi piper, după gust
seminţe de pin prăjite (opţional)

Metodă:

1. Topeşte untul într-o oală, la foc mic. Adaugă uleiul. Taie ceapa mărunt şi căleşte-o (cu capacul oalei pus), până devine moale şi translucidă (nu o lăsa să se ardă!).
2. Spală dovleceii şi taie-i cuburi mari. După ce ceapa s-a călit, adaugă-i în oală şi lasă-i şi pe ei să se călească vreo 2 minute.
3. Adaugă apa fierbinte, cubul de supă şi căţeii de usturoi, drege de sare şi piper, acoperă oala pe jumătate şi lasă să fiabă totul la foc mediu, până se înmoaie dovleceii.
4. Ia oala de pe foc. Adaugă frunzele de busuioc, spălate şi uscate, şi smântâna, apoi pasează totul cu un mixer de mână (sau în tranşe în robotul de bucătărie). Adaugă parmezanul şi amestecă bine cu o lingură de lemn. Ajustează de sare şi piper, apoi pune supa din nou pe foc mic, până dă un clocot scurt.

Se serveşte fierbinte, decorată cu un strop de ulei de măsline şi seminţe de pin prăjite.


SALATĂ DE CONOPIDĂ CRUDĂ CU MĂSLINE ŞI ROŞII USCATE



Ingrediente:

pentru 6 persoane

1 conopidă de aprox. 1,5kg
3 căţei de usturoi, mărunţiţi
2 ardei iuţi roşii mici (cu sau fără seminţe), tocaţi mărunt
1 legătură mică de busuioc, frunzele tăiate fâşii fine
30 de măsline negre naturale (din cele mici şi scofâlcite, care sunt însă cele mai gustoase)
1 lămâie mare (sau 2 mai mici), coaja rasă şi zeama
12 jumătăţi de roşii uscate, conservate în ulei (eu le folosesc pe cele HORECA de la METRO)
6 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare şi piper, după gust

 Metodă:

1. Spală bine conopida, usuc-o cu prosoape de hârtie, apoi rupe-o în bucheţele. Taie bucheţelele în felii fine sau rupe-le în bucheţele şi mai mici. Pune-le într-un castron mare.
2. Adaugă în castron usturoiul mărunţit, ardeiul iute, roşiile uscate tăiate fâşii fine, busuiocul şi  măslinele.
3. Fă un dressing din zeama de lămâie şi uleiul de măsline (poţi folosi uleiul în care au stat roşiile uscate), asezonat cu sare şi piper după gust. Toarnă-l peste restul ingredientelor şi adaugă coaja rasă de lămâie. Amestecă totul foarte bine, gustă şi ajustează. Gata!

PITE DEMENŢIALE CU IAURT ŞI CHIMEN



Ingrediente:

8 porţii

400g făină albă sau integrală, plus extra pentru tapetat
1 pacheţel (5g) praf de copt
1 1/2 linguriţe sare
1 lingură de chimion, prăjit în tigaie, fară grăsime
300ml iaurt grecesc gras (sau minunatul Lapte covăsit de la Covalact!)
100ml apă la temperatura camerei

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 200C. Tapetează tava de cuptor cu pergament şi pudrează pergamentul cu făină.
2. Amestecă într-un vas primele 4 ingrediente. Adaugă apoi iaurtul şi apa. Frământă. Vei obţine un aluat moale.
3. Împarte aluatul în 8 guguloaie egale. Tăvăleşte-le prin făină din belşug. Ia pe rând câte un guguloi de aluat, aşază-l pe tavă şi, cu ajutorul degetelor, întinde-l şi dă-i formă de turtă.
4. Coace pitele până se rumenesc pe o parte, apoi întoarce-le şi lasă-le să se rumenească şi pe partea cealalată. Se vor umfla şi vor rămâne goale pe dinăuntru.

Se consumă imediat. A doua zi se pot încălzi în prăjitorul de pâine.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire