Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

duminică, 13 ianuarie 2013

SALATĂ DE SPANAC, PERE ŞI RODIE

RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 2

Aşa cum vă promiteam în primul episod, astăzi revin cu o reţetă din minunata carte pe care o traduc în prezent pentru Editura Litera: HEALTHY IN A HURRY. Pe măsură ce înaintez cu traducerea, devin tot mai fascinată de carte. Şi nu mă pot abţine să nu pregătesc în fiecare zi o altă reţetă din ea. Astfel, vineri seara am preparat salata a cărei reţetă o primiţi azi, iar azi am pregătit ceva ce vă va lăsa de-a dreptul cu gura căscată data viitoare când vă voi povesti despre ce e vorba. Adică în Episodul 3.
 
Dar să nu deviem de la subiectul acestei postări. Este vorba despre o salată colorată, hrănitoare şi delicioasă, ce poate constitui oricând un element elegant al unui prânz, alături de, să zicem, o supă cremă de dovleac plăcintar, şi chiar o cină lejeră, poate alături de nişte fâşii de brioşă, rumenite un pic într-un strop de unt.
 
Reţeta conţine spanac, o sursă excelentă de acid folic şi de carotenoide, pere, bogate în fibre şi benefice pentru digestie, nuci, cu mare conţinut de acizi graşi omega-3 şi de antioxidanţi, şi minunaţi sâmburi de rodie (eu îi ador, pur şi simplu!), bogaţi în antioxidanţi, sursă bună de acid folic şi de potasiu, cu rol în prevenţia anumitor tipuri de cancer. Spanacul tânăr se găseşte în acest moment al anului în toate supermarket-urile bine aprovizionate, în punguţe, gata spălat. Verifică bine punguţele ca să fie în ele doar frunze proaspete, de un verde închis, neofilite, şi să nu fie cumva frunze mucegăite pe fundul pugii. Rodia a apărut şi ea din belşug cam peste tot, aveţi grijă doar să alegeţi fructele tari, ferme, grele comparativ cu dimensiunile lor, netede şi neofilite, fără pete maron, lovituri zau zone moi.
 
SALATĂ DE SPANAC, PERE ŞI RODIE
 

Ingrediente:

pentru 4 porţii

45g miez de nucă
3 linguri oţet de cidru (dacă nu aveţi, merge foarte bine şi oţetul balsamic de foarte bună calitate)
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 lingură miere (o recomand pe cea polifloră)
1 linguriţă muştar Dijon (va implor! nu-l înlocuiţi cu nimic! )
1/4 linguriţă sare
1/4 linguriţă piper proapăt măcinat
250g frunze de spanac tânăr
2 pere coapte, fără cotor, feliate (nu le decojiţi!) - un soi potrivit pentru această salată este Bartlett, dar merg şi perele Conference
75 g sâmburi de rodie
37g brânză cu mucegai albastru, ruptă bucăţele

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 180C, pune nucile pe o tavă şi coace-le până se rumenesc uşor, cam 10 minute. Transferă-le imediat pe o farfurie şi lasă-le deoparte să se răcească.
2. Într-un castron încăpător, amestecă oţetul, uleiul de măsline, mierea, nuştarul, sarea şi piperul, pentu a pregăti dressing-ul.
3. Adaugă frunzele de spanac, feliile de pară, sâmburii de rodie şi nucile în castron şi amestecă delicat, astfel încât dressing-ul să acopere uniform toate ingredientele. Împarte salata în mod egal pe 4 farfurii sau în 4 boluri şi presară deasupra fiecărei porţii câte o lingură de brânză cu mucegai albastru. Serveşte imediat.

În următorul episod veţi primi reţeta unui minunat sandviş cu omletă coaptă. Da, da! Aţi auzit bine. Omletă coaptă. Ca să vă fac poftă, vă dau mai jos imagini cu omleta mea de azi. Am fost până la cer şi înapoi de extaz când am vazut cum mi-a ieşit. Pe curând!






 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire