Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

marți, 15 ianuarie 2013

SANDVIŞ CU OU ŞI SPANAC TÂNĂR

RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 3

Astăzi vin cu a treia reţetă a mini-serialului meu. O reţetă cu care v-am tot "ameninţat" de duminică încoace. Deci, să nu mai batem câmpii şi să intrăm direct în subiect. Ingredientele de bază sunt cât se poate de banale: pâine, brânză, lapte, ouă, sare, piper. Da. Dar rezultatul este unul de excepţie. Oricui îi vei pune pe masă aşa ceva va fi convins că e o reţetă elaborată şi sofisticată. Iar ea e gata cât ai bate din palme. Dar ăsta rămâne secretul nostru.
 
În cartea Editurii Litera pe care o traduc şi de unde este extrasă reţeta, autoarele folosesc ca ingredient verde spanacul tânăr. Aşa că, eu dau mai jos reteta întocmai ca în carte, apoi voi veni cu câteva notiţe referitoare la cum am preparat-o eu cu ce am avut la îndemână prin bucătărie. Ceea ce demonstrează şi cât de versatilă este.
 
Reţeta conţine ouă, sursă de proteine de calitate superioară şi de colină, un nutrient necesar sănătăţii creierului, şi spanac, sursă de acid folic, carotenoide şi vitaminele A şi K, cât şi de antioxidanţi puternici.
 
SANDVIŞ CU OU ŞI SPANAC TÂNĂR
Ingrediente:
 
PENTRU 2 SANDVIŞURI
ulei de măsline, 1 linguriţă plus 1 lingură
ouă mari, 2
lapte degresat sau apă, 2 linguri
brânză Manchego, 2 felii subţiri (aprox. 45 g în total)
chifle integrale, 2, tăiate pe din două şi prăjite
usturoi, 1 căţel, zdrobit
frunze de spanac tânăr, 2 mâini pline (aprox. 90 g)
 
Metodă:
1 Încinge cuptorul la 190°C. Unge 2 vase termorezistente ramekin cu 1 linguriţă de ulei.
2 Într-un castron, bate uşor ouăle cu laptele. Împarte amestecul între cele două vase. Coace doar până când ouăle sunt închegate şi pufoase, 15 – 18 minute (vezi imagine).
 
3 Spre finalul timpului de copt, pune pe felia de jos a fiecărei chifle prăjite câte o felie de brânză, apoi pune-le în cuptorul fierbinte, până ce brânza se topeşte uşor, 2 – 3 minute. Scoate-le din cuptor şi lasă-le deoparte.
4 Între timp, încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie pe foc mediu şi adaugă usturoiul. Prejeşte-l cam 1 minut, doar cât să sfârâie şi să-şi dezvolte aroma. Adaugă frunzele de spanac şi sotează-le, amestecând, doar cât să se înmoaie, 30 de secunde – 1  minut. Ia de pe foc şi îndepărtează usturoiul.
5 Scoate ramekinurile din cuptor şi lasă-le să se răcească uşor.Trece cu grijă lama unui cuţit pentru decojit pe interiorul pereţilor ramekinurilor, pentru a desprinde oul. Răstoarnă fiecare porţie de omletă pe un blat de lucru şi tai-o în felii groase, pe care le împarţi egal pe fiecare felie de chiflă, deasupra brânzei topite. Adaugă câte o porţie egală de spanac peste fiecare porţie de ou şi acoperă cu cealaltă felie de chiflă prăjită. Consumă imediat, sau ambaleaz-o lejer în hârtie pergament şi ia-o la pachet.
 
Şi-acum lămuririle de care vă povesteam:
- nu am avut spanac în casă şi am folosit pur şi simplu rucola proaspătă. Am sărit peste etapa cu sotarea spanacului, am respectat celelalte etape, iar peste straturile de brânză topită şi omletă coaptă am aşezat o mână de frunze proaspete de rucola, pe care le-am stropit cu puţin ulei de măsline extra-virgin şi le-am presărat cu sare şi piper. E o variantă şi mai rapidă.
- nu am folosit chifle integrale, ci baghetă albă, proaspătă şi crocantă. Nu a ştirbit cu nimic din gustul sandvişului. Da, pâinea din făină integrală este mai sănătoasă, conţinând mai multe fibre, printre altele. Dar şi bagheta este o variantă, când nu ai altceva la îndemână.
- pentru cei ce nu sunt familiarizaţi cu termenul "ramekin" iată un link unde găsiţi lămuririle necesare: http://www.cevabun.ro/ramekin/
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire