CHIPSURI DE KALE CU SARE DE MARE ŞI BOIA AFUMATĂ
KALE
Ştiam de aceste frunze de ceva vreme, dar m-am pus la punct în momentul în care a trebuit să traduc Healthy in a Hurry. Nu a trecut mult, şi am descoperit şi sursa de la care să mă aprovizionez cu ele: http://www.biodumbrava.ro/. Este o sursă deja probată o dată, ocazie cu care am preparat un munte de chipsuri crocante, originale, teribil de gustoase din frunze de kale. O alternativă indiscutabil mai sănătoasă la chipsurile din cartofi de pe rafturile magazinelor, pline de foarte multă sare şi nu numai.
Dar să lămurim mai întâi lucrurile cu frunzele astea cu nume aşa de exotic: kale, sau Brassica oleracea. Conform Wikipedia, kale-ul este o legumă, similară cu varza, putând avea frunze verzi sau violete, cu diferenţa că, spre deosebire de varză, kale-ul nu formează căpăţână. De fapt, e înrudită mai îndeaproape cu varza sălbatică şi mai de deăarte cu cea comună, pe care o ştim de prin grădinile noastre sau de pe rafurile aprozarelor. Specia Brassica oleracea cuprinde o largă varietate de legume, inclusiv broccoli, conopidă şi varză de Bruxelles.
Din punct de vedere nutriţional, frunzele de kale reprezintă o preţioasă sursă de antioxidaţi, ce previn cancerul şi sprijină sănătatea ochilor şi detoxifierea, de vitamine A, C şi K, reprezentând, în acelaşi timp, şi o sursă de calciu uşor de asimilat.
Inspirată de o reţetă din cartea pe care o aminteam mai sus, care va apărea în curând la editura Litera, şi adăugând o notă proprie, respectiv caşcaval maturat Horezu dat pe răzătoarea mare, am obţinut nişte chipsuri, "periculoase" dintr-un singur punct de vedere: cu greu te poţi opri din ronţăit. Desigur că puteţi alege varianta dietetică, renunţând la brânză. Reţeta de mai jos este întocmai cea din carte. Dacă alegeţi varianta "heavy", adăugaţi la reţetă 100gr caşcaval maturat sau Parmezan ras, pe care-l veţi presăra uniform peste frunzele aşezate în tava de copt. Secretul obţinerii chisurilor perfecte din frunze de kale este să fie distribuit uniform pe frunze uleiul şi condimentele, iar frunzele să fie aşezate pe un singur strat în tavă, şi nu suprapuse.
CHIPSURI
DE KALE CU SARE DE MARE ŞI BOIA AFUMATĂ
Frunzele proaspete, pregătite pentru copt |
Ingrediente:
pentru 4 porţii
frunze proaspete de
kale, 250 g
ulei de măsline, 2
linguri
boia dulce afumată, ¼
linguriţă
sare marină grunjoasă,
½ linguriţă
Chipsurile crocante, pregătite pentru devorat |
1. Încinge cuptorul la
150°C.
2. Clăteşte bine funzele
de kale şi usucă-le cu un prosop de bucătărie curat. Rupe frunzele de pe
nervuri; aruncă nervurile. Rupe frunzele în bucăţi de
dimensiunile unui chips.
3. Pune funzele într-un
castron şi stropeşte-le cu ulei de măsline, boia şi sare. Cu ajutorul mâinilor,
amestecă bine, pentru a acoperi uniform frunzele cu ulei şi condimente.
4. Aşază frunzele de
kale într-un singur strat pe 2 tăvi de copt. Coace-le pe toate odată
aproximativ 15 - 20 de minute, până se usucă şi devin crocante, având grijă ca la
mijlocul timpului de copt să inversezi poziţiile tăvilor. Serveşte imediat.
Chipsurile din frunze de kale sunt cele mai bune consumate în decursul a câteva
ore.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire