Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 24 aprilie 2013

CHIPSURI DE KALE CU SARE DE MARE ŞI BOIA AFUMATĂ

KALE
 
Ştiam de aceste frunze de ceva vreme, dar m-am pus la punct în momentul în care a trebuit să traduc Healthy in a Hurry. Nu a trecut mult, şi am descoperit şi sursa de la care să mă aprovizionez cu ele: http://www.biodumbrava.ro/. Este o sursă deja probată o dată, ocazie cu care am preparat un munte de chipsuri crocante, originale, teribil de gustoase din frunze de kale. O alternativă indiscutabil mai sănătoasă la chipsurile din cartofi de pe rafturile magazinelor, pline de foarte multă sare şi nu numai.
 
Dar să lămurim mai întâi lucrurile cu frunzele astea cu nume aşa de exotic: kale, sau Brassica oleracea. Conform Wikipedia,  kale-ul este o legumă, similară cu varza, putând avea frunze verzi sau violete, cu diferenţa că, spre deosebire de varză, kale-ul nu formează căpăţână. De fapt, e înrudită mai îndeaproape cu varza sălbatică şi mai de deăarte cu cea comună, pe care o ştim de prin grădinile noastre sau de pe rafurile aprozarelor. Specia Brassica oleracea cuprinde o largă varietate de legume, inclusiv broccoli, conopidă şi varză de Bruxelles.
 
Din punct de vedere nutriţional, frunzele de kale reprezintă o preţioasă sursă de antioxidaţi, ce previn cancerul şi sprijină sănătatea ochilor şi detoxifierea, de vitamine A, C şi K, reprezentând, în acelaşi timp, şi o sursă de calciu uşor de asimilat.
 
Inspirată de o reţetă din cartea pe care o aminteam mai sus, care va apărea în curând la editura Litera, şi adăugând o notă proprie, respectiv caşcaval maturat Horezu dat pe răzătoarea mare, am obţinut nişte chipsuri, "periculoase" dintr-un singur punct de vedere: cu greu te poţi opri din ronţăit. Desigur că puteţi alege varianta dietetică, renunţând la brânză. Reţeta de mai jos este întocmai cea din carte. Dacă alegeţi varianta "heavy", adăugaţi la reţetă 100gr caşcaval maturat sau Parmezan ras, pe care-l veţi presăra uniform peste frunzele aşezate în tava de copt. Secretul obţinerii chisurilor perfecte din frunze de kale este să fie distribuit uniform pe frunze uleiul şi condimentele, iar frunzele  să fie aşezate pe un singur strat în tavă, şi nu suprapuse.
 
 
CHIPSURI DE KALE CU SARE DE MARE ŞI BOIA AFUMATĂ
 
Frunzele proaspete, pregătite pentru copt
 

Ingrediente:
pentru 4 porţii
 
frunze proaspete de kale, 250 g

ulei de măsline, 2 linguri

boia dulce afumată, ¼ linguriţă

sare marină grunjoasă, ½ linguriţă

Metodă:
 
Chipsurile crocante, pregătite pentru devorat
 

1. Încinge cuptorul la 150°C.

2. Clăteşte bine funzele de kale şi usucă-le cu un prosop de bucătărie curat. Rupe frunzele de pe nervuri; aruncă nervurile. Rupe frunzele în bucăţi de dimensiunile unui chips.

3. Pune funzele într-un castron şi stropeşte-le cu ulei de măsline, boia şi sare. Cu ajutorul mâinilor, amestecă bine, pentru a acoperi uniform frunzele cu ulei şi condimente.

4. Aşază frunzele de kale într-un singur strat pe 2 tăvi de copt. Coace-le pe toate odată aproximativ 15 - 20 de minute, până se usucă şi devin crocante, având grijă ca la mijlocul timpului de copt să inversezi poziţiile tăvilor. Serveşte imediat. Chipsurile din frunze de kale sunt cele mai bune consumate în decursul a câteva ore.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire