Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 28 martie 2013

PEYNIRLI PIDE

CINĂ DE INSPIRAŢIE TURCĂ

Peynirli Pide. În asta a constat cina de aseară. Alături de o mare salată asortată de primăvară, desigur. Dar să rămânem la vedeta serii. În traducere liberă, Peynirli Pide ar însemna Pită cu brânză. Ei, dar staţi puţin, că lucrurile nu sunt chiar aşa de banale. La urma urmei, vorbim de bucătăria turcă, nu-i aşa? Păi de la cine am învăţat noi să înfigem bucăţele de carne pe ţepuşă şi să le zicem frigărui? De la turci, desigur. Ei le spun aşa de exotic "kebab". Şi de la cine ne-am înprietenit noi aşa de mult cu mielul? Păi cam tot de la ei. Ca să nu mai vorbim de sarmale în foi de viţă (dolma), de pilaf (pilav) şi chiftele (köfte), de börek, baklava, halva, sarailii, kataif, şi lista ar putea continua. Şi de la cine am învăţat noi să consumăm foarte multă pâine? Desigur, tot de la prietenii noştri turci. Iar cafeaua? Oh, da, cafeaua turcească la ibric (da, şi turcii îi spun tot ibrik!). Turcii, cu bucătăria lor inspirată de Grecia, Orientul mijlociu şi Asia Centrala de pe vremea Imperiului Otoman, şi-au pus o puternică amprentă şi asupra bucătăriei româneşti (şi nu numai a bucătăriei; dar asta e o altă poveste), mai ales a celei de dincoace de arcul carpatic.
 
Că veni vorba de pâine, turcii au o mare varietate, unul dintre sortimente fiind pide, adicătelea, scurt şi cuprinzător, un fel de lipie cu diferite forme şi diferite umpluturi. Pizza turcească, îi mai spun unii şi alţii. Eu prefer să rămân la denumirea originală.
 
În familia mea se consumă cu mare plăcere pide sub formă de bărcuţă, cu umplutură vegetariană. Adică cea a cărei reţetă v-o ofer azi. E simplă, gustoasă, versatilă, sănătoasă.
 
PEYNIRLI PIDE
 

Ingrediente:

pentru 6 bucăţi

PENTRU ALUAT:

2 linguriţe drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
150ml apă călduţă (sau lapte)
300gr făină albă (aproximativ)
1 linguriţă sare
3 linguri ulei
lapte sau ou pentru uns (opţional)

PENTRU UMPLUTURĂ:

2 linguri ulei vegetal
1 căţel usturoi, zdrobit sau mărunţit
1 ceapă, tocată mărunt
1 cutie (400gr) roşii tăiate cubuleţe
oregano, sare, piper, după gust
30 de măsline negre, fără sâmburi
300gr feta de capră şi oaie

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 200 C.
2. Se dizolvă drojdia şi zahărul în lichidul călduţ. Se cerne făina pe suprafaţa de lucru. Se face o adâncitură în centru şi se toarnă acolo lichidul călduţ în care am dizolvat drojdia şi zahărul. Se adaugă şi uleiul şi se încorporează totul cu mişcări circulare. Se frământă aluatul 10 minute, apoi se lasă la dospit într-un loc călduţ, cca. 20 de minute. Trebuie să obţii un aluat fin, elastic, nelipicios. Astfel, vei "jongla" cu cantitatea de făină şi/sau de lichid, până ajungi la rezultatul dorit.
3. Între timp prepară umplutura. Încinge uleiul într-o tigaie non-aderentă pe foc mediu. Căleşte scurt usturoiul, fără să-l arzi, căci va deveni amar (20 de secunde). Adaugă şi ceapa şi căleşte până devine translucidă (aprox. 1 minut). Adaugă roşiile, condimentează, micşorează focul şi lasă să fiarbă până scade şi capătă o culoare intensă. Ia de pe foc şi lasă să se răcorească.
4. Tapetează tava de cuptor cu hârtie cerată. Pe o suprafată de lucru unsă bine cu ulei, răstoarnă aluatul şi porţionează-l în 6 guguloaie de dimensiuni egale. Întinde fiecare guguloi într-o foaie de grosimea unei monede de 50 bani. pune în centru sos de roşii, apoi adună marginile şi sigilează-le, astfel încât să obţii un fel de bărcuţă. Transferă pide-ul astfel obţinut pe tava pregătită. După ce ai terminat toate cele 6 "bărcuţe", presară în interiorul fiecăreia feta sfărâmată în bucăţi grosiere, câte 5 măsline, condimentează cu oregano şi stropeşte cu un pic de ulei de măsline. Lasă-le să mai crească 10-15 minute. Dacă doreşti, unge apoi marginile pide-urilor cu ou sau cu lapte, pentru a căpăta prin coacere luciu şi culoare rumenă, apetisantă. Coace-le în cuptorul încins până de rumenesc (aprox. 10 minute). Scoate-le din cuptor şi lasă-le să se "odihnească" 4-5 minute, apoi serveşte.
 
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire