Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 21 ianuarie 2013

GUACAMOLE CU SÂMBURI DE RODIE

RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 5

Am ajuns şi la Episodul 5 din mini-serialul meu cu reţete dintr-o carte absolut grozavă pe care o traduc pentru Editura Litera: RAPID ŞI SĂNĂTOS, de KAREN ANSEL şi CHARITY FERREIRA. Sper să vă fi făcut deja poftă să o cumpăraţi atunci când va fi lansată. Vă voi ţine la curent cu evenimentul.
 
Reţeta de azi este una despre care, la prima vedere, aţi fi tentaţi să spuneţi: "Ah! Guacamole. Ce mare scofală! Am mai văzut reţete de guacamole." Foarte bine. Asta dovedeşte că vă pasă cum vă alimentaţi. Guacamole ca acesta, însă, vă garantez că nu aţi mai gustat. Pasta cremoasă de miez copt de avocado are nişte arome aparte, iar combinaţia cu dulceaţa uşor astringentă a sâmburilor de rodie este inedită. Ca să nu mai vorbim de combinaţia de culori, căci, la urma urmei, "mâncăm" un pic şi cu ochii, nu-i aşa?
 
Să ţinem minte că avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase şi de fitosterină ce scade nivelul colesterolului. Asta pe lângă ceilalţi 20 de nutrienţi esenţiali pe care-i mai conţine. Sâmburii de rodie, la rândul lor, sunt bogaţi în antioxidanţi ce sprijină sănătatea inimii şi previn cancerul şi reprezintă o sursă bună de vitamina C şi de fibre. Motive îndeajuns de puternice pentru a vă convinge să introduceţi cât mai des aceste alimente în dieta voastră.
 
Autoarele cărţii sugerează consumarea acestui guacamole alături de chipsuri de tortilla. Desigur, nu din aceia din comerţ (ferească Dumnezeu!!!! NU!!!!!), ci preparaţi în casă, din foi de tortilla, care se găsesc în supermarketurile bine aprovizionate. Nu aţi găsit foi de tortilla? Nu intraţi în panică. Lipiile libaneze supuse aceluiaşi proces de preparare ca şi tortilla reprezintă o variantă la fel de bună.
 
GUACAMOLE CU SÂMBURI DE RODIE
 
 
 
Ingrediente:
pentru 6 porţii
 
PENTRU CHIPSURI
boia dulce, ¼ linguriţă
chimen măcinat, ¼ linguriţă
sare marină, ½ linguriţă
tortilla groase din făină de porumb, 6
ulei de rapiţă (merge şi de măsline)
PENTRU GUACAMOLE
avocado copt, 3
iaurt simplu degresat, 60 g
ceapă roşie, 3 linguri, mărunţită (merge foarte bine şi ceapă verde, dar doar partea albă)
frunze proaspete de coriandru , 2 linguri, tocate
zeamă de limetă, 2 linguri
chimen măcinat, 1 lingură
usturoi, 1 căţel mic, strivit sau mărunţit
ardei iute jalapeño (ardei iute verde), 1 – 2 linguriţe, fără seminţe, mărunţit (nu aveţi, atunci folosiţi 1/4 linguriţă boia de ardei iute)
sare marină, ½ linguriţă
sâmburi proaspeţi de rodie, 3 linguri
Metodă:
1 Încinge cuptorul la 190°C.
2 Pentu a face chipsurie de tortilla, amestecă într-un castron boiaua, chimenul şi ½ linguriţă de sare. Unge uşor foile de tortilla cu ulei pe ambele părţi şi condimentează-le cu amestecul de condimente. Pune-le unele peste altele şi taiele în câte 8 bucăţi. Aranjează-le într-un singur strat pe o tavă de copt. Coace chipsurile până devin crocante şi încep să se rumenească pe margini, 10 – 15 minute.
3 Pentru a prepara guacamolele, taie avocado, în jumătate şi scoate sâmburele vezi metoda mai jos, în link). Scoate miejul din coajă şi taie-l grosier. Transferă-l într-un castron şi pasează-l cu o furculiţă pentru a obţine un piure grunjos. Adaugă iaurt, ceapă, frunze de coriandru, zeamă de limetă, chimen, usturoi, ardei iute după gust şi ½ linguriţă de sare, apoi amestecă pentru a se combina. Gustă şi drege de gust.
4 Pune guacamolele într-un castron pentru servit şi presară cu sâmburi de rodie deasupra. Serveşte imediat cu chipsuri calde de tortilla.
 
Pentru a învăţa cum se curăţă corect un avocado, iată un link util: http://www.youtube.com/watch?v=AGwNRXb-EI0&feature=endscreen. Veţi vedea în filmuleţ şi un mic secret pentru ca guacamolele să nu se oxideze: plasaţi în centrul lui un sâmbure de avocado. Succes!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire