Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 15 martie 2013

CUPCAKES

CUPCAKES - un desert de care poţi deveni dependent
 
Britanicii le mai spun FAIRY CAKES, iar asutralienii, PATTY CAKES. Ceea ce e cel mai draguţ şi mai tentant la acest desert este glazura. Există adevărate competiţii ale profesioniştilor sau pasionaţilor de cofetărie şi patiserie, unde toată şmecheria este cât de original îţi ornezi cupcake-urile. Dar ce este, de fapt, un CUPCAKE. Dacă e să ne luăm după Wikipedia, prima reţetă de cupcake ar data de prin jurul anului 1796, când explicaţia Ameliei Simmons era "prăjiturică ce se coace în mici ceşcuţe (engl.: cups)". Înainte sa apară tăvile speciale pentru muffin-uri, acest desert era copt în mici ceşcuţe individuale de lut, ramekinuri sau mulaje speciale, luându-şi numele de la vasele în care se coceau. Aşa ar fi început totul. Iar în zilele noastre, cupcake este denumit orice desert de acest fel, care este copt într-o formă de dimensiunile unei ceşcuţe de ceai. Denumirea de "fairy cake", "prăjiturica zânelor", ar fi inspirată de dimensiunile sale, perfect adecvate pentru petrecerea unor micuţe zâne delicate şi diafane. O altă variantă de explicaţie a numelui ar fi că el s-ar trage de la obişnuinţa de a măsura ingredientele cu ajutorul unei ceşti de dimensiuni standard în loc de a fi cântărite. Mai târziu, când în bucătăriile domestice a început să fie folosit cântarul pentru măsurarea ingredienelor, aceste deserturi au început să capete denumirea de Prăjituri 1234. De ce? Simplu. Deoarece conţineau 4 ingrediente, şi anume: 1 ceaşcă unt, 2 ceşti zahăr, 3 ceşti făină şi 4 ouă. Interesant, nu-i aşa?
 
De-a lungul timpului, aceste cupcakes au devenit tot mai trendy, chiar şi la noi, unde unii persistă totuşi în greşeala catastrofală, după părerea mea, de a le numi brioşe. De ce sunt aşa de revoltată de această abordare? Veţi afla într-un episod viitor, când vă voi povesti despre brioşe şi despre reţeta foarte iubită de familia mea.
 
Deocamdată am să vă dau reţeta unor cupcakes pe care eu le fac adesea la insistenţele fiului meu, care le adoră şi le-ar devora pe loc, dacă nu le-aş pune sub cheie. Este o reţetă propusă la un moment dat de revista Good Food România, revistă al cărei redactor şef am avut privilegiul să fiu într-o perioadă frumoasă a vieţii mele. Vă provoc să încercaţi şi voi acest desert minunat şi să vă schimbaţi atitudinea faţă de ce şi cum mâncaţi şi faţă de cum vă îmbogăţiţi cunoştinţele despre ceea ce puneţi zilnic pe farfurie.
 
CUPCAKES CU CACAO ŞI GLAZURĂ DE CREMĂ DE BRÂNZĂ
 



Ingrediente:
pentru 16 cupcakes
 
PENTRU ALUAT:
 
50g cacao
2 ouă mari, la temperatura camerei
175g făină
1/2 linguriţă sare
1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
225g zahăr tos fin
175g unt, moale
 
PENTRU GLAZURĂ:
 
4 linguri de unt moale
200g cremă de brânză (eu am folosit Philadelphia)
1 linguriţă esenţă de vanilie (vă propun să investiţi într-o esenţă pură de vanilie, nu un produs chimic, de laborator, care nu are nicio legătură cu vanilia; eu folosesc Esenţă vanilie organică Queen-Taylor & Colledge, pe care o găsesc la KI-Life, Piaţa Amzei, Bucureşti)
400g zahăr pudră cernut
ornament la alegere (eu am folosit biluţe sidefate de la Dr. Oetker)
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C. Tapetează cu coşuleţe de hârtie 16 locaşuri a două tăvi pentru muffins.
2. Într-un bol de mărime medie, amestecă 175ml apă clocotită cu cacaua, până obţii o pastă omogenă. Lasă la răcit (îl poţi da la frigider pentru a grăbi procesul), apoi amestecă-l cu ouăle  şi cu vanilia.
3. Amestecă restul ingredientelor uscate.  Cu ajutorul  unui mixer de mână pus pe viteză cea mai mică, încorporează o treime din amestecul de cacao şi untul moale. Continuă să baţi cu mixerul timp de 1 minut. Încorporează apoi restul de amestec de cacao în trei tranşe, după fiecare tranşă mixînd 30 de secunde înainte de a adăuga tranşa următoare.
4. Umple formele pe trei sferturi cu amestecul de mai sus, apoi coace timp de 20 de minute. Lasă la răcit în forme, apoi scoate fiecare cupcake cu atenţie, şi lasă-l la răcit complet pe un grătar de sârmă.
5. Între timp, pregăteşte glazura. Bate untul cu crema de brânză până obţii un amestec cremos, apoi adaugă vanilia. Încorporează şi zahărul pudră în patru tranşe, mixând după fiecare până se încorporează perfect. Mai mixează câteva minute la final, apoi lasă amestecul la răcit două ore. (Sfat: Poţi prepara glazura înainte să porneşti prepararea cupcake-urilor.) Dacă preferi, poţi adăuga în acest amestec şi coaja rasă a unei portocale organice.
6. Şpriţează glazură peste fiecare cupcake cu ajutorul unui poş, apoi decorează după cum îţi dictează propria imaginaţie.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire