Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

SOUFFLE MADAME POMPADOURSOUFFLÉ MADAME POMPADOUR

Azi vă propun un desert de efect, care se prepară însă fără prea multă bătaie de cap. Este colorat, deosebit de gustos, impresionant ca apariţie, ideal pentru o masă sofisticată de sfârşit de săptămână, dar şi pentru oricare alte momente în care ţi se face poftă de ceva dulce şi n-ai vrea să te simţi prea vinovat pentru asta. Elementul de bază al reţetei: portocala. Aflată încă în plin sezon şi din belşug în toate supermarketurile şi toate pieţele. Alege portocale de mărime medie, ferme la atingele, cu coaja uniformă, intactă.
 
 
SOUFFLE MADAME POMPADOUR
 
Ingrediente:
pentru 3 porţii
 
5 portocale
2 ouă mari, separate
50 g zahăr tos alb fin
25 ml Cointreau, sau alt lichior de portocale de calitate
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 210 C.
 
2. Taie câte un capac mai măricel în diametru de la unul din capetele fiecărei portocale. Taie câte o feliuţă fină şi de la celălalt capăt, pentru a face astfel portocala să stea dreaptă pe o suprafaţă orizontală.
 
3. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, desprinde miezul portocalei de coajă, urmând cu lama cuţitului conturul interior la graniţa dintre miez şi pieliţa albă. Ai grijă să nu penetrezi coaja! Scoate miezul pe o farfurie, ajutându-te, eventual, şi de o lingură, şi dă-l deoparte. Carcasele de coajă de portocală vor trebui să arate ca în imaginea de mai jos.


Aşază carcasele direct într-un vas termorezistent sau în ramekinuri individuale, pe care le aşezi apoi în vasul de cuptor (ca în imagine).
 
4. Prepară compoziţia de souffle. Într-un castron, freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul până îşi dublează volumul, cu ajutorul unui tel metalic sau cu um mixer de mână (15 minute cu telul, 10 minute cu mixerul de mână). Stoarce miezul scos din cele trei portocale, până obţii o cantitate de zeamă echivalentă cu zeama a 2 portocale. Adaugă zeama în amestecul de gălbenuş cu zahăr, strecurând-o printr-o sită. Rade coaja celorlalte 2 portocale din reţetă şi adaug-o şi pe ea la amestec alături de Cointreau. Încorporează, amestecând cu grijă.
 
5. Într-un alt castron, bate spumă albuşurile, până capătă o consistenţă medie spre fermă. Cu ajutorul unei linguri metalice, încorporează în 3 tranşe albuşurile în cealaltă compoziţie, amestecând cu grijă, cu mişcări de jos în sus.
 
6. Distribuie compoziţia în mod egal între cele 3 carcase de coajă şi dă-le la cuptor. Închide încet uşa cuptorului şi nu o mai deschide până ce sufleurile nu sunt gata, aproximativ 8 - 10 minute.
 
7. Serveşte-le imediat. NU UITA! Suffleurile se duc la masă în primele 9 secunde după ce au fost scoase din cuptor, căci doar atâta timp rămân înfoiate, după care încep să se lase şi adio efect WAW!
 
 
 


 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire