Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 20 martie 2013

TARTĂ CU PORTOCALE, CIOCOLATĂ ŞI SEMINŢE DE PIN




Sună decadent, nu-i aşa? Este o combinaţie de gusturi şi consistenţe absolut cuceritoare. Cu condiţia, desigur, sa folosiţi ingrediente de cea mai bună calitate şi să nu înlocuiţi nimic cu nimic. Respectaţi întocmai reţeta şi aveţi reuşita garantată. Profitaţi de portocale, cât mai sunt încă de sezon, şi luaţi-vă rămas bun de la anotimpul rece cu acest desert aparte. 

Ingrediente:
pentru 8 porţii

PENTRU BLAT:

200g făină albă de patiserie
50g zahăr tos fin
un praf de sare
coaja rasă a 1/2 portocală
115g unt rece, tăiat cubuleţe
3 gălbenuşuri, uşor bătute
1-2 linguri apă foarte rece

PENTRU UMPLUTURĂ:

2 ouă
coaja rasă a 1 portocală
1 lingură lichior de portocale (eu am folosit Cointreau)
250ml frişcă lichidă 
115g ciocolată amăruie, tăiată bucăţele mici
75 g seminţe de pin, prăjite

PENTRU DECOR:

1 portocală
50g zahăr tos 
120ml apă

Metodă:

1. În vasul robotului de bucătărie cu lemelele metalice montate, amestecă făina, zahărul, sarea şi coaja de portocală. Adaugă untul şi amestecă iar 20-30 de secunde, până ce amestecul seamănă cu o grămadă de firimituri grosiere. Adaugă gălbenuşurile şi amestecă scurt, până ce aluatul se leagă. Dacă aluatul pare uscat, adaugă apă rece, puţin căte puţin. Frământă aluatul, dar nu prea mult, căci va deveni tare la copt, înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 2 - 3 ore, sau peste noapte.
2. Unge cu puţin unt o formă de tartă cu fund detaşabil. Scoate aluatul din frigider şi lasă-l să se înmoaie puţin, apoi întinde-l pe o suprafaţă de lucru pudrată cu făină, până obţii o foaie rotundă cu diametrul destul de mare cât să acopere fundul şi pereţii formei, atârnând în afară 1-2 cm. Transferă foaia în forma de tartă şi aşaz-o bine, ajutându-te de degetele pudrate cu făină. Trece sucitorul peste maginile formei pentru a îndepărta excesul de aluat. Dă tava la rece 20 de minute. Încinge cuptorul la 200C. Coace apoi coaja de tartă 10 minute "orb" şi înca 5 minute normal. Las-o să se răcească în tavă.
3. Scade temperatura cuptorului la 180C. Prepară umplutura. Într-un vas încăpător, bate ouăle, zahărul, lichiorul de portocale şi coaja de portocală. Încorporează frişca lichidă. Presară uniform bucăţelele de ciocolată pe fundul coajei de tartă răcite, apoi presară şi seminţele de pin. Toarnă cu grijă amestecul pentru umplutură. Coace totul timp de 20 - 30 de minute, până ce umplutura este fermă. Lasă să se răcorească în tavă sau pe un grătar de sârmă.
4. Pregăteşte decorul. Decojeşte portocala cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, astfel încât să ai doar coaja portocalie, fără membrana albă amară. Taie coaja în fâşii foarte fine. Dizolvă zahărul în apă într-o crăticioară pe foc mediu, apoi adaugă fâşiile de coajă. Fierbe-le aproximativ 5 minute, până ce siropul e gros şi începe să se caramelizeze. Ia de pe foc, încorporează aproximativ 15 ml de apă rece pentru a stopa procesul de fierbere, care ar înnegri şi amărî compoziţia.
5. Unge suprafaţa tartei cu siropul de portocală şi decorează cu fâşiile de coajă caramelizată. Tarta se serveşte caldă, dar este la fel de delicioasă şi la temperatura camerei.

NOTĂ: Consider faza decorării opţională. După cum se vede şi din foto, eu am sărit peste ea. Din criză de timp. Asta nu a afectat în niciun fel calitatea tartei. Aşa că nu intraţi în panică dacă nu aveţi timp sau chef să preparaţi decorul aşa cum recomandă reţeta. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire