Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 1 aprilie 2013

SPANAKOPITA


E TIMPUL SPANACULUI

Puţini sunt, cred, aceia care nu asociază spanacul cu Popeye Marinarul. Faimosul personaj de desene animate folosea acest aliment miraculos atunci când avea nevoie de forţă maximă şi muşchi extremi în timp record pentru a-l răpune pe teribilul Bluto şi a o salva pe filiforma Olive din buclucul în care se băga, amărâta, în fiecare episod. Popeye era aliatul tuturor părinţilor care-l foloseau ca argument solid în încercarea de a-şi convinge copiii sa consume spanac. De ce nu consumau copiii spanacul cu plăcere? Mister! Răspunsuri ar putea fi multe, unul dintre ele fiind, poate, însăşi vehemenţa cu care părinţii insistau să fie consumat. Iar altul poate că era dezamăgirea copilului, care se-ndopa, în cele din urmă cu spanac, şi totuşi muşchii întârziau să se umfle ca nebunii, aşa cum i se întâmpla lui Popeye, copilul dându-şi astfel seama  de capcana în care căzuse ca fraierul.
 
Acum, ca să vorbim serios, spanacul este un aliment minune. Această plantă cu frunze de un verde închis este plină de antioxidanţi ce ne protejează contra cancerului. Conţine mai mult beta caroten decât broccoli-ul, este bogat în fibre ce scad nivelul colesterolului rău LDL şi conţine fier, deşi nu aşa de mult pe cât se credea cândva. În plus, spanacul conţine vitaminele C şi B6, calciu, potasiu şi zinc. Ideal ar fi să-l consumăm crud, în salate, adăugat în omlete, sau doar un pic tras în unt şi ulei de măsline, asezonat cu usturoi, sare, piper şi un pic de praf de chilli. Dacă îl dorim însă ceva mai gătit, iată azi o variantă din bucătăria greacă: Spanakopita, sau, mai pe româneşte, Plăcintă cu spanac. Grecii o consumă ca aperitiv, aşa cum fac şi cu surorile ei, Tyropita, adică Plăcinta cu brânză, şi Kreatopita, adică Plăcinta cu carne.  Există o variantă de plăcintă în care se adaugă, alături de spanac, feta şi uneori ricotta (reţeta pe care v-o voi da şi eu azi), dar există şi o variantă de Spanakopita de post, unde spanacul este combinat cu ceapă verde şi alte verdeţuri, precum mărar, pătrunjel, leurdă, frunze de ţelină, măcriş, uneori chiar şi cu praz, ulei de măsline şi un pic de făină. Aşadar, fără ouă, fără lactate. Profitaţi din plin de sezonul spanacului şi consumaţi cât puteţi de mult, sub ce formă vă face mai multă plăcere.
 
SPANAKOPITA
 
 
Ingrediente:
 
 
1 pachet de foi de plăcintă
2 kg frunze proaspete de spanac , foarte bine spălate şi scurse
100ml ulei de măsline, plus încă 4 linguri
100gr unt, topit
4 cepe mari, mărunţite
2 legături de ceapă verde, curăţată, spălată şi tăiată rondele fine
200gr feta de oaie şi capră, sfărâmată
200gr ricotta
4 ouă, bătute
1/4 linguriţă nucşoară măcinată
sare şi piper proaspăt râşnit, după gust
3 linguri de seminţe de pin
 
Metodă:
 
 
 
1. Într-o tigaie non aderentă pusă pe foc mediu, căleşte ceapa şi ceapa verde în cele 4 linguri de ulei de măsline, până se înmoaie. Adaugă spanacul în tranşe şi lasă-l să se călească vreo 10 minute, sau până se evaporă tot lichidul lăsat. Asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Ia-l de pe foc şi lasă-l să se răcească.
2. Într-un castron mare, amestecă feta, ricotta şi ouăle, apoi adaugă spanacul rece şi omogenizează. Încorporează acum şi seminţele de pin. Gustă şi drege, adăugând, după nevoie, sare, piper şi/sau nucşoară.
3. Încinge cuptorul la 220C. Topeşte untul şi amestecă-l cu cei 100ml ulei. Se va folosi pentru ungerea foilor de plăcintă. Desfă cu grijă foile şi aşază-le pe suprafaţa de lucru. Unge cu un strat fin de amestec de unt şi ulei fundul şi pereţii unei tăvi de 20 x 30 cm. Formează o bază din vreo 10 foi de plăcintă aşezate una peste alta, fiecare unsă cu amestec de unt şi ulei. Întinde deasupra jumătate din amestecul de spanac, apoi acoperă cu alte 10 foi de plăcintă, desigur unse fiecare cu amestec de unt şi ulei. Întinde acum şi restul de amestec de spanac şi acoperă cu restul de foi de plăcintă, unse bine şi ele. Unge bine plăcinta astfel asamblată cu ce a mai rămas din amestecul de unt şi ulei, apoi, înainte de a o da la cuptor, porţioneaz-o, având grijă să nu zgârii fundul tăvii. Îţi va fi astfel mai uşor să tai plăcinta când va fi gata.
4. Coace plăcinta 20-25 de minute, până este frumos rumenită. Scoate-o din cuptor şi las-o 10-15 minute să se odihnească. Este la fel de bună şi caldă şi rece, eventual cu nişte iaurt grecesc deasupra.
 
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire