Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

marți, 28 mai 2013

RULADĂ DE MIEL CU MANGOLD ŞI SEMINŢE DE PIN


FRIPTURA PENTRU PRÂNZUL DE DUMINICĂ ...

... sau pentru cina de sâmbătă, dacă ai oaspeţi pe care vrei să-i răsfeţi, sau dacă vrei să-ţi răsfeţi propria familie, cu sau fără vreo ocazie specială. Pentru astfel de situaţii este reţeta pe care v-o propun mai jos. Este inspirată de Gordon Ramsay, iar în original umplutura este din spanac. Eu am avut mangold proaspăt şi fraged de la Biodumbrava, aşa că l-am folosit pe acesta. Carnea folosită este de miel, căci da, mielul se poate consuma şi când nu e Paşte, găsindu-se din abundenţă în măcelăriile musulmane, unde măcelarii sunt foare amabili şi pot tranşa şi dezosa carnea, întocmai cum le cer clienţii.
 
Piept de miel dezosat
 
 
La friptura preparată după reţeta de mai jos merge de minune un dressing de iaurt cu mentă (vezi reţeta). Spor! 
 
 
RULADĂ DE MIEL CU MANGOLD ŞI SEMINŢE DE PIN
 
Ruladă de miel cu mangold şi seminţe de pin
 
 
Ingreiente:
 
1 ceapă medie, sau 1 legătură de ceapă verde, tocată mărunt
4 căţei de usturoi, sau 1 legătură de usturoi verde, tocat mărunt
ulei de măsline pentru prăjit
3 linguri de seminţe de pin
250g frunze de mangold, rupte de pe tije, bine spălate şi uscate
150g feta, fărâmiţată
1,75 - 2,00 kg piept de miel dezosat
1-2 linguriţe sumac
sare marină şi piper proaspăt râşnit
 
DRESSING DE IAURT CU MENTĂ
 
2 castraveciori cornichon medii, curăţaţi de coajă şi de seminţe şi tăiaţi cubuleţe
150ml iaurt grecesc natural
1 legătură mică de mentă, frunzele tăiate fâşii subţiri
1 lingură melasă de rodie
coaja unei lămâi
1 linguriţă zeamă de lămâie
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie non-aderentă. Sotează ceapa şi usturoiul timp de 5 minute, până se înmoaie. Asezonează, apoi adaugă seminţele de pin şi prăjeşte-le 1 minut, până se rumenesc uşor. Adaugă frunzele de mangold şi sotează-le scurt, amestecând totul bine. Ia tigaia de pe foc şi încorporează brânza. Dă deoparte.
2. Aşază carnea pe un blat de lucru, cu partea cărnoasă în sus (vezi imaginea de mai sus). Asezonează din belşug cu sare, piper şi sumac. Pune amestecul de mangold în centru, presându-l bine în şănţuleţele unde au fost oasele.
 
3. Rulează carnea, fixând bine umplutura. Leagă cu sfoară. Asezonează din belşug şi exteriorul ruladei, apoi dă-o la frigider timp de cel puţin 30 de minute, sau peste noapte, pentru a permite umpluturii să se întărească.
 
Ruladă de miel înainte de copt
4. Încinge cuptorul la 190C.
 
5. Pune pe foc tava în care vei coace rulada, adaugă în ea 2 linguri de ulei şi rumeneşte rulada frumos pe toate părţile (aprox. 10 minute). Transferă tava în cuptorul încins şi coace rulada 45-55 de minute, în funcţie de cantitatea de carne şi de cât de pătrunsă vrei să iasă. După ce s-a copt, las-o 10-15 minute să se odihnească.
 
5. Prepară între timp dressing-ul, amestecând într-un castron toate ingredientele şi asezonând după gust.
 
Ruladă de miel coaptă
 
6. Îndepărtează sfoara, apoi taie rulada în felii groase de 1,5 - 2,00 cm.  Serveşte alături de dressing-ul de iaurt, felii mari de cartofi copţi cu rozmarin şi o salată verde cu dressing de lămâie.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire