Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 26 decembrie 2013

LINZER TORTE


LINZER TORTE

Crăciun fericit tuturor! Cadoul meu este acest desert de inspiraţie germană specific Crăciunului, cu o istorie datând din secolul XVII. Eu am descoperit reţeta anul trecut şi am adaptat-o un pic la gusturile mele şi ale familiei mele. Aluatul nu este neapărat unul cu care să se lucreze uşor, chiar dimpotrivă, dar vă recomand să luaţi totul cu calm şi răbdare şi cu certitudinea că veţi obţine, în cele din urmă, un desert impresionant, prin gust şi aspect.


LINZER TORTE

Linzer torte cu gem de zmeură şi merişor



Ingrediente:

pentru 1 tartă cu diametrul de 32cm

BLAT:
200g făină (eu folosesc făină integrală organică)
200g zahăr (alb rafinat, sau brut)
200g unt 82% grăsime, rece
100g nuci măcinate
100g migdale măcinate
1 lingură pudră de roşcove (sau cacao, sau nimic)
1 linguriţă scorţişoară
1 praf cuişoare râşnite
1 linguriţă zeamă de lămâie
2 gălbenuşuri


UMPLUTURĂ:
1 lingură rom brun
zeamă de la 1/2 portocală
4 linguri gem de zmeură
2 linguri gem de merişor
2 linguri merişor uscat

Metodă:

1. Puneţi merişorul uscat într-un castron şi turnaţi peste el romul şi zeama de portocală. Lăsaţi la hidratat. Încingeţi cuptorul la 180C.
2. Cerneţi făina pe suprafaţa de lucru, apoi adăugaţi zahărul.
3. Tăiaţi untul rece cubuleţe şi amestecaţi-l cu făina şi zahărul, apoi adăugaţi nucile şi migdalele măcinate, pudra de roşcove, scorţişoara, cuişoarele şi zeama de lămâie. Amestecaţi.
4. Într-un castronel, bateţi un gălbenuş cu 1 lingură de apă, apoi adăugaţi-l aluatului şi frământaţi puţin. Formaţi o bilă de aluat, înveliţi-o în folie alimentară şi daţi-o la rece pentru cel puţin 2 ore.
5. Separaţi o treime din aluat şi păstraţi-l la frigider în timp ce pe restul îl veţi folosi pentru blat.
6. Frământaţi puţin aluatul pentru blat şi apoi întindeţi-l pe suprafaţa de lucru foarte bine pudrată cu făină.
7. Transferaţi foaia de aluat într-o formă de tartă cu fund detaşabil (operaţiune dificilă, dar chiar şi dacă se rupe, nu disperaţi; se poate cârpi apoi fără probleme). Aranjaţi frumos, cârpiţi eventualele rupturi şi îndepărtaţi excesul de pe margini.
8. Amestecaţi într-un castron cele două gemuri şi merişorul hidratat, cu tot cu zeama rămasă în castronel. Ungeţi cu acest amestec baza tartei.
9. Întindeţi acum aluatul păstrat la frigider ca rezervă şi decupaţi ce forme doriţi (originalul este cu fâşii de aluat late de vreo 2cm, care se aşază deasupra marmeladei ca un grilaj). Aşezaţi aceste forme (eu am ales să fac steluţe festive) peste stratul de marmeladă. Bateţi al doilea gălbenuş şi ungeţi cu el steluţele (sau fâşiile de aluat) şi marginea tartei.
10. Coaceţi tarta 30-35 de minute. Când e gata, lăsaţi-o să se răcească în formă, apoi scoateţi-o cu grijă pe un platou.
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire