Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 30 septembrie 2013

RATATOUILLE Á LA GRECQUE


COLOREAZĂ-ŢI TOAMNA

Pentru a face în ciudă vremii gri care a năvălit cu nesimţire peste noi în luna septembrie (!), am adunat tot ce era mai colorat în oferta generoasă a unei toamne bogate şi, inspirată de anotimp, de strămoşii mei greci şi de o reţetă a lui Rick Stein (bucătar britanic şi realizator de emisiuni culinare BBC, mare iubitor de bucătărie mediteraneeană - cine nu e?), mi-am zis să organizez o mini- Ziua Recoltei într-o tavă de copt. Reţeta de mai jos este doar o sugestie, în care doar anumite elemente sunt obligatorii (uleiul de măsline, sarea, piperul, ierburile aromatice, roşiile pasate). În rest, puteţi face orice combinaţie de legume de toamnă doriţi. Puteţi consuma acest ratatouille ca atare, cald sau rece, ca fel principal vegetarian sau de post, dar şi ca garnitură pentru friptura preferată, având astfel o masă de prânz consistentă şi sănătoasă.
 
RATATOUILLE Á LA GRECQUE
 
Ratatouille  à la grecque


 
Ingrediente:

pentru 8 porţii de fel principal sau 10 de garnitură

500g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cuburi mari
350g dovlecei, tăiaţi cuburi mari
6 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
350g vinete, curăţate şi tăiate cuburi mari
2 ardei capia roşii, fără seminţe, tăiaţi bucăţi mari
2 ardei graşi verzi, fără seminţe, tăiaţi bucăţi mari
2 cepe roşii, curăţate şi tăiate sferturi
3 morcovi medii, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi mari
2 roşii mari
300ml roşii pasate din conservă
175 ml ulei de măsline
sare de mare şi piper, după gust
ierburi aromatice, proaspete sau uscate, după preferinţă (eu am folosit cimbru, oregano, busuioc)

Din bogăţia toamnei


Metodă:

1. Încingeţi cuptorul la 190C.
2. Aşezaţi cuburile de vinete într-o strecurătoare pusă deasupra unui castron. Presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le aşa cam 1 oră pentru a se scurge lichidul toxic. Limpeziţi-le apoi foarte bine şi uscaţi-le cu prosoape de hârtie.
3. Puneţi roşiile într-un castron încăpător şi acoperiţi-le cu apă clocotită. Lăsaţi-le aşa 10-15 minute, apoi decojiţi-le, scoateţi-le seminţele şi tăiaţi-le felii mari. Când roşiile nu sunt în sezon, puteţi folosi roşii din conservă.
4. Stropiţi cu ulei de măsline o tavă pentru copt încăpătoare. Puneţi în ea toate legumele şi ierburile aromatice. Asezonaţi cu sare şi piper. Turnaţi deasupra roşiile pasate şi restul de ulei de măsline. amestecaţi cu grijă, pentru a se răspândi uniform şi a se acoperi toate cu ulei şi mirodenii.
5. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi daţi-o la cuptor. Coaceţi legumele până sunt moi. Nu pot da un interval de timp exact; depinde de cuptor, de tavă, de legumele alese, de cantitate, etc. Aşa că mergeţi la sigur gustând şi verificând din când în când.
6. Legumele vor lăsa multă zeamă. Scurgeţi-o din tavă într-o crăticioară spre finalul procesului de coacere şi reduceţi-o pe flacăra aragazului. Tot atunci îndepărtaţi folia de aluminiu şi mai lăsaţi legumele în cuptor cam 30 de minute. La servire, stropiţi-le cu reducţia de zeamă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire