Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 1 iunie 2013

PAVLOVA CU CĂPŞUNI


PAVLOVA CU CĂPŞUNI

Pentru cei ce nu ştiu ce sau cine este Pavlova, ei bine, este un desert alcătuit dintr-o bezea , crocantă la exterior şi moale la interior, pe post de blat, şi frişcă plus fructe de sezon, pe post de topping. Desertul şi-a primit numele de la faimoasa balerina rusă Anna Pavlova, creat fiind, el, desertul, cândva prin anii 1920, cu ocazia unei reprezentaţii susţinute de balerină în Australia şi Noua Zeelandă. Este un dulce emblematic pentru bucătăria celor două ţări, fiind consumat mai ales pe timpul verii.
 
Cât despre balerina Anna Pavlova, Wikipedia ne învaţă că aceasta a fost o balerină rusă, de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, considerată una dintre cele mai rafinate dansatoare de balet clasic din istorie şi una dintre cele mai apreciate artiste ale Imperial Russian Ballet şi ale Ballets Russes. Pavlova a fost cel mai frenetic aplaudată pentru interpretarea sa memorabilă din Moartea lebedei. Cu propria ei companie de balet, Pavlova a fost prima balerină care a făcut un turneu mondial. Eu am aflat povestea Annei Pavlova cândva, în adolescenţă, când am vazut de cel puţin zece ori filmul biografic regizat de Emil Loteanu, cu delicata Galina Belyayeva interpretând-o perfect pe frumoasa balerină. Un film pe care vi-l recomand cu căldură.
 
Noi să rămânem însă la Pavlova cea dulce, adică la minunatul desert, deloc greu de preparat, dar cu efect WAW! garantat la orice ocazie. Acum, în plin sezon al căpşunilor, o Pavlova cu frişcă şi căpşuni ar fi desertul pentru care toţi cei ce vor gusta vă vor pomeni mult timp după. Spor!

PAVLOVA CU CĂPŞUNI


Pavlova cu căpşuni

Ingrediente:

pentru 6 - 8 porţii

PENTRU BEZEA:

4 albuşuri de ou
250gr zahăr tos fin
1 linguriţă oţet de vin alb
1 linguriţă pudră de merengue
1 linguriţă esenţă de vanilie

PENTRU TOPPING:

700gr căpşuni, curăţate şi tăiate în jumătate (sau lăsate întregi, dacă sunt mai mici)
3 linguri zahăr pudră (sau mai mult, dacă preferaţi un topping mai dulce)
350ml frişcă lichidă

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 150C. Tapetează o tavă de copt cu pergament. Cu ajutorul unui creion şi al unei farfurii întinse cu diametrul de aproximativ 24cm, marchează pe foaia pergament un cerc.
 
2. Într-un vas încăpător, bate albuşurile până obţii o spumă fermă, apoi încorporează zahărul, lingură după lingură, până ce bezeaua capătă un aspect sidefiu. Încorporează oţetul, pudra de merengue şi vanilia.
 
3. Răstoarnă bezeaua şi aşaz-o în interiorul cercului desenat pe pergament, nedepăşind graniţele şi formând în centru un crater, astfel încât marginile bezelei să fie mai înalte decât centrul. Coace bezeaua timp de 1 h, apoi opreşte cuptorul şi las-o să se răcească total în cuptor, cu uşa cuptorului închisă.

Bezea pregătită să devină Pavlova


4.  Între timp, pune în bolul robotului de bucătărie 300gr de căpşuni şi amestecă-le cu 2 linguri de zahăr pudră. Pasează-le până obţii un sos fin. Trece sosul printr-o sită, pentru a scăpa de seminţe. Într-un castron încăpător, bate frişca şi restul de zahăr pudră.
 
5. După ce bezeaua s-a răcit, aşaz-o pe un platou pentru servit. Pune deasupra frişca, decorează cu căpşunile rămase, apoi toarnă deasupra sos din belşug. Lasă la răcit cel puţin 1 h înainte de a servi.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire