TORT DE CIOCOLATĂ FĂRĂ FĂINĂ
TORT DE CIOCOLATĂ FĂRĂ FĂINĂ
Ingrediente:
pentru 8-12 porţii
pentru topping:
Metodă:
3. Topiţi ciocolata fie pe baie de aburi, fie în cuptorul cu microunde, apoi lăsaţi untul să se topească în ciocolata caldă, amestecând pentru a omogeniza.
4. Bateţi cele 2 ouă întregi cu cele 4 găşbenuşuri şi 75g din zahărul tos, apoi adăugaţi uşor amestecul de ciocolată, Cointreau-ul şi coaja de portocală.
Inspirată, din nou, de cartea Nigellei Lawson, Nigella Bites, pe care tocmai o traduc şi care va apărea la Editura Litera, şi de dorinţa copilaşului drăgălaş al prietenilor noştri ce ne-au vizitat duminică de a mânca tort de ciocolată, m-am pus pe treabă şi am reuşit un dulce ce mi-a mers la suflet. Nu numai că s-a făcut foarte uşor şi rapid, dar a ieşit şi deosebit de gustos, delicat, fin, cu un echilibru perfect între dulce şi amărui şi completat la marele fix de "norişorul" de frişcă diafană ce l-a acoperit. Singura mea contribuţie la reţeta originală a fost un strat de dulceaţă de portocale interpus între blat şi frişcă, spre deliciul adulţilor şi dezamăgirea copilaşului, care nu a gustat deloc inspiraţia mea în ale dulciurilor. Aviz celor cu copii mici, care nu înţeleg întotdeauna alegerile noastre culinare.
NOTĂ: Dacă din acest tort vor mânca şi copii, puteţi pune alcool în blat (alcoolul se va evapora la căldură şi va rămâne doar aroma), dar nu şi în frişcă.
TORT DE CIOCOLATĂ CU FRIŞCĂ
Ingrediente:
pentru 8-12 porţii
pentru blat:
250g
ciocolată neagră, minimum 70% cacao
125g
unt nesărat, moale
6
ouă: 2 întregi, 4 separate
175g
zahăr tos fin
2
linguri Cointreau (opţional)
coajă
rasă de la 1 portocală
formă
de tort cu fund detaşabil, 23cm diametru
500ml
frişcă lichidă grasă
1
linguriţă esenţă de vanilie
1
lingură Cointreu (opţional)
4-5 linguri dulceaţă de portocale, sau altă dulceaţă acrişoară (opţional)
½
linguriţă cacao neîndulcită, pentru pudrat
1. Încingeţi cuptorul la
180°C/treapta 4 gaz.
2. Tapetaţi fundul formei de tort cu pergament.3. Topiţi ciocolata fie pe baie de aburi, fie în cuptorul cu microunde, apoi lăsaţi untul să se topească în ciocolata caldă, amestecând pentru a omogeniza.
4. Bateţi cele 2 ouă întregi cu cele 4 găşbenuşuri şi 75g din zahărul tos, apoi adăugaţi uşor amestecul de ciocolată, Cointreau-ul şi coaja de portocală.
5. Într-un alt castron, bateţi spumă cele 4 albuşuri, apoi
adăugaţi treptat restul de 100g de zahăr şi bateţi până ce albuşurile îşi
menţin forma, fără ca spuma să fie foarte tare. Subţiaţi amestecul de ciocolată
cu o porţie de spumă de albuş, apoi încorporaţi restul de spumă. Turnaţi în
forma pregătită şi coaceţi 35-40 de minute, sau până ce blatul este crescut şi
crăpat, iar centrul nu mai este fluid. Lăsaţi blatul să se răcească în forma
aşezată pe un grătar de sârmă; centrul se va lăsa pe măsură ce se va răci.
6. La momentul servirii, puneţi blatul încă în formă pe un
platou pentru tort şi îndepărtaţi cu grijă forma. Nu vă faceţi griji în privinţa
crăpăturilor sau a marginilor neuniforme; urmărim să obţinem tocmai un
aspect de crater. Bateţi frişca până se leagă, apoi adăugaţi esenţa de vanilie
şi Cointreau-ul şi continuaţi să bateţi până ce evine fermă, dar nu
foarte băţoasă. Umpleţi craterul blatului cu frişca bătută, întinzând-o
delicat spre margini, şi pudraţi cu puţină cacao cernută printr-o strecurătoare
de ceai.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire