Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 25 septembrie 2014

CHEC TIGRIŞOR

 
 
UN DULCE SIMPATIC
 
Mi s-a făcut o pofta teribilă de checul din această postare aseară, urmărind un episod din seria celor cu Lorraine Pascale de pe Paprika TV, canalul meu preferat, desigur. Atât de poftă, încât m-am trezit în dimineaţa aceasta înainte ca deşteptătorul să sune şi m-am dus ţintă la bucătărie pentru a-l pregăti. Abia aşteptam să fie gata şi să mă bucur de o felie generoasă alături de o cafea fierbinte şi aromată. Şi uite aşa, am avut o dimineaţa perfectă de sfârşit însorit de septembrie. Nu vă lăsaţi intimidaţi de aspectul checului. Este extrem de uşor de făcut şi nu-ţi trebuie decât un picuţ de răbdare pentru a-l asambla. Este spectaculos când este gata, are un gust delicat şi va impresiona pe oricine îl va primi drept trataţie dulce la o cafeluţă sau la un ceai parfumat. Este perfect şi pentru copii, pe care îi va distra aspectul tărcat al acestui "tigrişor" dulce şi prietenos. Pentru ei, pregătiţi o cană de cacao fierbinte ca acompaniament, în care puneţi un vârf de linguriţă de scorţişoară, pentru un plus de savoare şi plăcere.
 
CHEC TIGRIŞOR
 
Chec Tigrişor
 
 
 
Ingrediente:
pentru 8 - 12 porţii
 
unt pentru uns
4 ouă mari
250g zahăr extra fin
100ml lapte integral
250ml ulei de floarea soarelui, rapiţă sau seminţe de struguri
1 linguriţă esenţă de vanilie
475g făină albă, cernută
1 pliculeţ praf de copt
25g cacao, cernută
coajă rasă de la 1 portocală, bine spălată înainte
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C. Unge o bucată de hărtie de copt cu unt şi tapetează cu ea o formă de tort cu fund detaşabil şi diametru de 23cm.
 
2. Într-un castron mare, pune ouăle, zahărul, laptele, uleiul, esenţa de vanilie şi amestecă-le bine cu o lingură de lemn sau cu un mixer electric de mână. Adaugă 175g din cantitatea totală de făină, praful de copt şi amestecă pentru a încorpora, dar nu insista prea mult, căci checul va ieşi prea vârtos.
 
3. Toarnă jumătate din acest amestec într-un alt castron şi dă deoparte. În jumătatea de compoziţie rămasă mai adaugă 175g de făină, încorporeaz-o şi dă totul deoparte. În jumătatea de compoziţie din celălalt castron, încorporează cacaua, restul de 125g de făină şi coaja de portocală, şi încorporează, fără să insişti foarte mult.
 
4. Pregăteşte două poşuri, sau două pungi de plastic din acelea pentru congelator, apoi umple una cu compoziţia albă şi pe cealaltă cu compoziţia maro. Dacă foloseşti pungi (aşa cum am făcut eu), taie fiecăreia câte un colţ, făcând astfel o gaură prin care va curge compoziţia.
 
5. Acum asamblează. Pune în centrul formei un disc de compoziţie albă, aproximativ echivalentul a două linguri. Pune apoi în centrul acesteia un disc de compoziţie de cacao, tot echivalentrul a două linguri. În centrul acesteia vino iar cu compoziţie albă, iar în centrul ei, cu compoziţie maro. Continuă în felul acesta până termini cele două compoziţii, iar fundul formei este complet acoperit de cercuri concentrice albe şi maro.
 
5. Coace checul 40 - 50 de minte, până este pătruns şi rumenit frumos. Verifică introducând un beţişor de lemn în partea cea mai groasă a checului. Dacă este gata, beţişorul va ieşi curat. Scoate checul pe un grătar de sârmă pentru a se răcori înainte de servire.
 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire