Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

joi, 2 octombrie 2014

GĂLUŞTE CU PRUNE

 
PRUNE
 
Toată lumea spune că anul acesta nu a fost prea rodnic pentru prune. Dar chiar şi în aceste condiţii, eu am reuşit să găsesc într-un târg de fermieri nişte minuni de prune mari, suculente, dulci şi care se desprind uşor de pe sâmburi. Am luat o cantitate considerabilă şi ieri am pus de un magiun fără zahăr. Şi în timp ce magiunul se cocea domol în cuptor şi-şi vedea de treaba lui, mie mi s-a făcut o mare poftă de găluşte cu prune. Mi-am găsit inspiraţie în reţete tradiţionale româneşti, în cele ale Sandei Marin şi ale Laurei Adamache şi am pus cap la cap propria-mi variantă, pe care o prezint mai jos. Bineînţeles că cel mai bine ar fi să consumaţi prunele proaspete pentru a beneficia din plin de tot ce au ele bun de oferit (vitaminele C, A, K, potasiu, fibre, antioxidanţi, fenoli, etc.), dar din când în când nu strică să le folosim şi în dulciuri delicioase şi nu chiar aşa de rele precum cel de mai jos, sau tarta cu prune şi migdale, pe care o propuneam în postarea din 29 septembrie, 2013. Spor la gătit!
 
 
Notă: Eu am folosit în reţetă pesmetul japonez Panko, pentru că are fulgi mari, care devin deosebit de delicios de crocanţi când sunt caramelizaţi. Puteţi folosi însă pesmetul alb comun, pe care îl găsiţi de obicei în magazinele alimentare.
 
GĂLUŞTE CU PRUNE
 

 
Găluşte cu prune
 
 
Ingrediente:
 
pentru aproximativ 16 găluşte medii
 
1 kg cartofi pentru piure
200g făină albă
50g griş
2 pliculeţe zahăr vanilat (eu folosesc Bourbon de la Dr. Oetker)
2 ouă
un praf de sare
16 jumătăţi de prune mari, sau 16 prune mai mici, fără sâmbure
150g pesmet Panko, sau 180g pesmet alb comun
50g unt gras, tăiat cubuleţe
8 - 10 linguri de zahăr tos brun sau alb, sau după gust
1 linguriţă scorţişoară
1 lingură ulei vegetal
zahăr pudră şi scorţişoară, pentru pudrat la servire
 
Metodă:
 
1. Se spală bine cartofii şi se fierb în coajă. Când sunt fierţi şi destul de reci pentru a putea fi manevraţi cu uşurinţă, se curăţă de coajă şi se pasează pentru a obţine un piure fin. Se lasă piureul la răcit, apoi se încorporează ouăle, făina, grişul, sarea şi zahărul vanilat. Se va obţine o compoziţie de o consistenţă mai degrabă moale, dar nu mai adăugaţi făină, căci veţi obţine găluşte tari.
 
2. Se spală prunele, se usucă, se taie jumătăţi şi se îndepărtează sâmburele. Se pun jumătăţile de prune într-un castron şi se presară cu 4 linguri de zahăr.
 
3. Se pune la încins pe foc mediu o tigaie încăpătoare non-aderentă. Se pun în tigaie pesmetul, restul de zahăr şi untul. Se amestecă totul constant, până se topesc untul şi zahărul, iar pesmetul este auriu şi caramelizat. Se opreşte focul, se adaugă un pliculeţ de zahăr vanilat şi o linguriţă de scorţişoară, se amestecă şi se dă deoparte.
 
4. Într-o oală încăpătoare se fierbe apă cu un praf de sare şi o lingură de ulei. Când apa fierbe în clocote mari, se reduce focul cât să continue fierberea în clocote mici şi se porneşte modelarea găluştelor.
 
5. Găluştele se modelează astfel: cu mâinile bine umezite se iau porţii de aluat şi se aplatizează în palmă. Se pune în centru o jumătate de prună (sau o prună mică întreagă) şi se adună cu grijă aluatul în jurul ei, modelând până se obţine o sferă. Se lasă găluşca astfel obţinută să alunece uşor în apa care fierbe. Se fierb 3 - 4 găluşte odată.
 
6. Când sunt fierte, găluştele se vor ridica la suprafaţa apei. Se scot atent cu o spumieră şi se tăvălesc prin amestecul de pesmet, apoi se aşază pe o tavă de copt tapetată cu pergament. Se continuă la fel cu restul compoziţiei.
 
7. Se încinge cuptorul la 200C. Când toate găluştele sunt gata, se dau la cuptor 5 - 10 minute. Se scot apoi din cuptor, se lasă 5  - 10 minute să se răcorească şi se servesc pudrate cu zahăr pudră şi scorţişoară şi cu un plus de amestec de pesmet, dacă doriţi.
 
 
 
 
 
 
 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire