Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 19 februarie 2011

MĂSLINE CU PORTOCALĂ ŞI MĂGHIRAN

DOUĂ REŢETE CU CITRICE

Ma suna azi o prietena ca sa-mi ceara reteta unui aperitiv pe care l-a gustat candva la mine si care i s-a parut delicios. Nimic mai simplu! Am deschis una dintre "bibliile" mele si i-am dictat-o cat ai bate din palme. Drept rasplata pentru interesul ei, i-am mai dat o reteta pe care am luat-o de pe site-ul Laurei Calder si pe care eu personal o ador. Am inchis si mi-am zis ca n-ar fi rau sa le impartasesc aceste doua retete mai multor prieteni. Si-asa, afara ploua si e mohorat, de plimbare nu cred ca ne-ar prea arde. De ce sa nu ne retragem in "laborator" si sa nu "mesterim" doua delicii incredibil de usor de realizat, dar cu un efect papilo-gustativ de excceptie?

Voila!

1. Masline cu portocale si maghiran


Măsline cu portocală şi măghiran



Se obtin cam 60 de masline

500 gr masline verzi sau negre, cu samburi, in saramura (eu le prefer pe cele verzi, si pentru gust si pentru efect vizual)
coaja rasa si sucul de la 1 portocala
1/8 lingurita (adica vreo 3 picaturi) de ulei esential de portocale (se gaseste in Plafarurile bune; e cel pe care ne-am obisnuit sa-l punem in lampa pentru uleiuri parfumate, dar care este ... comestibil!)
2 catei de usturoi, tocati marunt (facultativ)
sare si piper dupa gust
1 lingura frunze de maghiran proaspete
2 linguri de ulei de masline extra virgin

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron de portelan sau de sticla. Se acopera cu folie alimentara si se dau la frigider pentru cel putin o ora inainte de servire, pentru a se aseza aromele. Se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis ermetic pana la 4 zile.

2.
Salata din bulb de fenicul cu coaja de citrice si seminte de pin

Se obtin 4 portii

1 bulb mare de fenicul
zeama si coaja de la 1 lamaie
coaja de la 1 portocala
3 linguri de seminte de pin, trase in tigaie pana se rumenesc putin (Am gasit cele mai mari, mai gustoase si cred ca si mai ieftine seminte de pin la Bacania Veche de pe Barbu Vacarescu 49.)
ulei de masline dupa gust
sare de mare
piper proaspat macinat

Se indeparteaza capetele bulbului de fenicul, pastrand frunzele pentru a decora salata.
Se curata bulbul de fenicul, cam ca si cum am curata un cartof, se taie in jumatate, apoi se taie fiecare jumatate in felii foarte fine, care se pun intr-un castron. Se razuie deasupra coaja lamaii si cea a portocalei, apoi se adauga zeama lamaii. Se completeaza cu semintele de pin prajite, ulei, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine, se gusta si se mai ajusteaza de sare, piper sau ulei, daca e cazul. Se decoreaza cu frunzele de fenicul pastrate si se serveste imediat.

Aceasta salata este delicioasa alaturi de peste. Daca voi gasiti si alte combinatii in care ar merge, abia astept sa le aud (si sa le incerc!)

Succes!

Weekend placut!

Etichete: