Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 21 iulie 2014

TARTĂ CU CAISE ŞI SCORŢIŞOARĂ


Este anotimpul caiselor. Nu îl rataţi. Munţi de ghemotoace portocalii ca soarele fierbinte al verii stau cuminţi pe tarabe, ademenind clienţii cu parfumul lor. Caisele dulci, zemoase, aromate nu sunt doar o încântare pentru gust, ci şi o binefacere pentru trup. Conţin betacaroten, vitaminele B3 (PP), C şi E, fibre, zaharuri simple, uşor asimilabile, precum şi o serie de oligoelemente (magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom, cobalt). Toate acestea furnizează energie organismului, combatând oboseala fizică şi intelectuală. În plus, caisele scad tensiunea arterială, sunt sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Aşadar, toate atuurile pentru a fi introduce în alimentaţia noastră zilnică pe timp de vară în formă proaspătă sau preparate în diferite forme. Pentru mine nu trece nicio vară fără să fac de câte ori se poate tarta de mai jos. Este uşor de preparat, lejeră, cu o combinaţie de arome încântătoare, aşa că sunt sigură că nu văd de ce nu ar deveni şi preferata voastră.
 
TARTĂ CU CAISE ŞI SCORŢIŞOARĂ
 
Tartă cu caise şi scorţişoară
 
Ingrediente
 
pentru 6 porţii generoase sau 8 mai mici
 
700g caise coapte, dar nu extrem de moi
200g făină (albă sau integrală)
2 linguriţe scorţişoară, plus încă 1 linguriţă pentru caise
140g unt foarte rece, tăiat cubuleţe
85g zahăr brun fin, plus încă 2 linguri pentru caise şi 1 lingură pentru presărat
un praf de sare
1 ou, bătut uşor
1 lingură pesmet (sau griş foarte fin), pentru presărat
1 lingură de lapte, pentru uns
 
Metodă:
 
1. Spălaţi bine caisele şi uscaţi-le cu prosoape de hârtie. Tăiaţi-le jumătăţi şi îndepărtaţi sâmburii. Puneţi jumătăţile de caise într-un castron încăpător şi presăraţi-le cu cele două linguri de zahăr şi cu linguriţa de scorţişoară. Acoperiţi castronul cu folie alimentară şi daţi caisele la frigider timp de 1 h.
 
2. Între timp, preparaţi aluatul. Puneţi în vasul robotului de bucătărie (cu paletele pentru frământat montate) făina, zahărul, sarea, scorţişoara şi untul. Amestecaţi până obţineţi un amestec asemănător firimiturilor. Adăugaţi oul şi mai amestecaţi până se leagă aluatul. Scoateţi aluatul din vas şi mai frământaţi-l foarte puţin, înveliţi-l apoi în folie alimentară şi daţi-l la frigider 30 de minute. (Toată această etapă se poate face şi manual, exact în aceeaşi ordine.)
 
3. Încingeţi cuptorul la 180C şi tapetaţi tava de cuptor cu hârtie de copt.
 
4. Întindeţi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină, până obţineţi o foaie cu diametrul de vreo 30cm. Transferaţi cu grijă foaia pe tava pregătită. Presăraţi în centu lingura de pesmet sau griş, lăsând nepudrată o margine de 10 cm de jur împrejur. Aşezaţi jumătăţile de caise peste pesmet, cu partea tăiată în sus. Adunaţi marginea aluatului peste caise, centrul rămânând deschis. Ungeţi marginile tartei cu lapte şi presăraţi cu zahăr. Coaceţi tarta 30-35 de minute, până este frumos rumenită.
 
5. Scoateţi tarta din cuptor şi lăsaţi-o să se răcorească în tavă, apoi transferaţi-o pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet. Se serveşte simplă, sau alături de iaurt grecesc simplu amestecat cu zahăr brun şi scorţişoară după gust.
 

duminică, 20 iulie 2014

VINETE UMPLUTE CU LEGUME


De câte ori merg în piaţă zilele acestea mi-e greu să mă rezum la ce am pe listă. Plec de fiecare dată cu multe alte produse în plus. Şi nu rezist niciodată să nu pun în coş şi câteva vinete dolofane şi lucioase, gândindu-mă că voi găsi eu ce să fac din ele. Familia votează aproape invariabil salata de vinete coapte. Iar eu fac salată de vinete coapte de câte ori mi se cere (între noi fie vorba, ador şi eu salata de vinete pe pâine rustică crocantă, alături de o salată de roşii zemoase şi dulci-acrişoare). Dar strecor de fiecare dată în meniu şi un fel nou de mâncare pe bază de vinete, aşa, de dragul de a avea şi eu un cuvânt de spus. Săptămâna aceasta a fost rândul vinetelor umplute cu legume. Poate că o să vi se pară o reţetă ceva mai migăloasă, dar efortul se merită din plin.

VINETE UMPLUTE CU LEGUME

Vinete umplute cu legume

 

Ingrediente:
 
pentru 6 porţii mari sau 12 porţii mici
 
6 vinete dolofane
1/2 cană ulei de măsline
6 cepe albe medii, curăţate şi tăiate peştişori
6 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
200 g ciuperci (champignon sau pleurotus), curăţate şi tocate grosier
1 ardei copt şi curăţat
400 g pulpă de roşii tăiată cuburi (proaspătă sau din conservă)
telemea de capră (sau o altă brânză preferată)
sare marină şi piper negru proaspăt râşnit
1 lingură de cimbru uscat, sau 1 legătură de cimbru verde (sau mai mult, dacă vă place)
 
Metodă:
 
1.  Spălaţi vinetele şi uscaţi-le bine cu un prosop. Decojiţi-le din loc în loc, astfel încât să arate ca nişte zebre. Tăiaţi-le apoi în jumătate pe lung. Scobiţi cu grijă miezul, lăsând o margine de 1 cm grosime. Tăiaţi miezul cuburi mici, puneţi-l într-o strecurătoare aşezată deasupra unui castron şi presăraţi-l cu sare. Lăsaţi-l astfel câteva ore, sau peste noapte, pentru a se scurge toată acea zeamă despre care se spune că ar fi toxică.
 
2. Procedaţi întocmai şi cu "bărcuţele" de vinete. Presăraţi-le interiorul cu sare, lăsaţi-le astfel 1 oră, apoi aşezaţi-le cu scobitura în jos într-o strecurătoare mai mare aşezată deasupra unei tăvi adânci, din acelaşi motiv ca mai sus.
 
3. Limpeziţi pulpa vinetelor într-un jet de apă rece şi mai lăsaţi-o la scurs. Tamponaţi interiorul "bărcuţelor" cu prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de umiditate. Aşezaţi "bărcuţele" pe o tavă mare de cuptor unsă cu ulei şi stropiţi-le şi pe ele cu ulei de măsline. Daţi-le deoparte.
 
4. Încingeţi uleiul într-o tigaie încăpătoare cu fund dublu pusă pe foc mediu. Căliţi ceapa şi usturoiul, cu capacul pus, până ce ceapa devine foarte moale şi sticloasă. Adăugaţi ciupercile, puneţi din nou capacul şi căliţi cam 10 minute. Adăugaţi pulpa de vinete şi continuaţi să căliţi tot cu capacul pus încă 10 minute. Adăugaţi ardeiul copt şi pulpa de roşii, asezonaţi, apoi lăsaţi fără capac 10 -15 minute, până scade lichidul şi obţineţi un amestec consistent. Dregeţi de gust, dacă este nevoie.
 
5. Încingeţi cuptorul la 200C. Umpleţi "bărcuţele" de vinete cu acest amestec. Presăraţi cu brânza preferată şi daţi la cuptor cca. 30-45 de minute, până se înmoaie vinetele iar crusta de brânză face bulbuci. Sunt la fel de bune şi calde, şi reci.