Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 5 octombrie 2012


CE MĂNÂNCI MÂINE LA MICUL DEJUN?

Să nu-mi spui că te numeri printre cei ce "sar" peste micul dejun? Că acum încep să turui despre importanţa micului dejun în viaţa omului, da? Nici nu mă interesează, de fapt, ce mănânci atâta vreme cât mănânci ceva la micul dejun şi atâta vreme cât în acel ceva vei include de mâine încolo şi minunatele mele Talere cu fulgi de ovăz şi merişor. Te ajut şi-ţi dau mai jos reţeta:

TALERE CU FULGI DE OVĂZ ŞI MERIŞOR


Ingrediente:

175gr făină (albă sau integrală)
1/2 linguriţă praf de copt
un praf de sare
85gr fulgi fini de ovăz
150gr zahăr brut moale
1 linguriţă scorţişoară
140gr unt tăiat cubuleţe
70gr merişor deshidratat (poţi înlocui cu stafide sau alte fructe deshidratate)
50gr nuci sau alune de pădure măcinate grosier (opţional)
50gr ciocolată amară marunţită
1 ou bătut

Metodă:

1. Încinge cuptorul la 180C.
2. Amestecă primele 6 ingrediente. Adaugă apoi untul şi încorporează-l bine (cu majutorul mânuţelor!). Încorporează şi merişorul, ciocolata, nucile. La final adaugă oul şi omogenizează totul foarte bine.
3. În acest punct ai două opţiuni: fie formezi din aluat un baton, îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute, apoi tai talere egale şi le aşezi ăe tava tapetată cu pergament, fie dai la frigider aluatul neformat în baton, apoi formezi cu mâinile sfere de aluat, pe care le aplatizezi şi le aşezi pe tava tapetată cu pergament.
4. Se coc 15-20 de minute, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească în tavă, apoi se aşază pe un grătar metalic pentru a se răci complet.

Se pot păstra până la o săptămână într-un borcan de sticlă, ceramică sau porţelan cu închidere ermetică. Merg de minune cu orice fel de cafea şi cu orice fel de ceai.

marți, 2 octombrie 2012


CINA DE LUNI

Aseară, după o luni ca toate zilele de luni şi după o oră de steb aerobic, am venit acasă plină de energie creativă şi iată ce mi-a dat prin cap să pregătesc pentru cină:

FAKE PIZZA

1 rulou de aluat foetaj din magazin
6 linguri de sos de roşii (de preferat preparat în casă*)
100g felii subţiri de prosciutto cotto
100g brânză cheddar, dată pe răzătoarea mare
1 ou, bătut
10 frunze proaspete de busuioc, tăiare julienne
1 linguriţă de oregano uscat

1. Încinge cuptorul la 200C. Despachetează ruloul de aluat şi aşază-l pe suprafaţa de lucru. Unge-l cu sosul de roşii, lăsând neacoperită o margine de 1cm. Aşază feliile de şuncă  deasupra, apoi presară cu brânza rasă şi cu fâşiuţele de busuioc.
2. Rulează cât poţi de strâns, pornind de pe lăţimea foii de aluat. Dă la rece pentru 10 minute.
3. Taie ruloul în 12 felii egale şi aşază-le ca în foto pe o tavă tapetată cu pergament. Unge fiecare melcişor cu ou bătut şi presară-l cu oregano uscat. Coace timp de 12-15 minute, până ce aluatul creşte şi devine auriu. Scoate din cuptor şi lasă 5-10 minute să se răcorească. Serveşte imediat, eventual cu o salată bună de roşii alături.

Iată etapele în imagini:










* Iată şi cum se prepară sosul de roşii:

1. Se spală 6 roşii. Pe fundul fiecăreia se face o crestătură în cruce. Se dau în clocot vreo 3l de apă. Se stinge focul şi se scufundă în apă roşiile. Se lasă 10 minute, după care se scot cu o spumieră şi se pun într-o strecurătoare. Se lasă să se răcorească, apoi se curăţă de coajă, li se scot seminţele şi se pasează pulpa în robotul de bucătărie, sau se toacă mai grosier cu satârul.
2. Se încinge ulei de măsline într-o tigaie şi se adaugă 2 cătei de usturoi zdrobiţi. Se aromatizează uleiul, dar nu se lasă usturoiul să se rumenească. Se adaugă pulpa de roşii, sare, piper, oregano şi busuioc uscat şi 3 linguriţe de zahăr. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac şi se lasă pe foc mic, până scade lichidul şi sosul capătă consistenţa dorită. Dacă îl faci pentru paste, e bine să-l laşi mai lichid. Dacă e pentru pizza, e logic că-l vei face mai gros. Simplu au ba?


luni, 1 octombrie 2012


TARTĂ CU FRANGIPANE ŞI PERE

O tartă inspirată de o reţetă a lui Gordon Ramsay, uşor şi rapid de preparat. Se poate consuma caldă sau la temperatura camerei, dar, dacă mai rămâne vreo bucăţică, este bună şi rece. O puteţi pregăti pentru propria desfătare, sau pentru a impresiona invitaţii la masă. Perele se pot foarte bine înlocui cu smochine coapte, că tot avem parte de o toamnă frumoasă, de care trebuie să ne bucurăm din plin, nu?

Tartă cu frangipane şi pere

Tartă cu frangipane şi smochine


Ingrediente:

PENTRU TARTĂ
1 rulou de aluat foetaj cumpărat din magazin
3-4 pere medii coapte (sau 6 smochine mari, bine coapte)

PENTRU SIROPUL DE ZAHĂR
50g zahăr tos alb
50ml apă
1 baton scorţişoară
2 bucăţi anason stelat
1 lămâie, zeama

PENTRU FRANGIPANE
75g unt la temperatura camerei
75g zahăr pudră
1 ou mediu, uşor bătut
75g migdale măcinate
2 linguri făină albă simplă
1 1/2 tinguriţă Amaretto

NOTĂ: Dacă faci tarta cu smochine, nu ai nevoie de etapa cu siropul de zahăr. Tarta cu smochine se va prepara şi coace în rest la fel, iar după ce o scoţi din cuptor, cât este fierbinte încă, o stropeşte-o cu miere lichidă.

METODĂ:

1. Despachetează aluatul şi aşază-l pe o tavă tapetată cu pergament. Cu vârful unui cuţit, marchează un chenar la aprox 1,5cm distanţă de marginile foii de aluat, fără a străpunge de tot aluatul. Dă aluatul la rece cât timp de ocupi de restul
2. Pune toate ingredientele pentru sirop într-o crăticioară şi pune la foc mic, amestecând până ce zahărul se topeşte. Creşte temperatura la mediu şi lasă siropul să fiarbă 10 minute, fără a mai amesteca. Ia-l de pe foc şi lasă-l să se răcorească.
2. Bate untul cu zahărul pentru frangipane. Adaugă treptat oul şi încorporează-l bine. La final amestecă migdalele, făina şi Amaretto-ul. Lasă amestecul să se odihnească 5 minute.
4. Curăţă perele, scoate-le sâmburii şi taie-le în felii subţiri. Pune-le într-un castron şi amestecă-le cu siropul. Lasă la macerat câteva minute, în timp ce încingi cuptorul la 190C. (Pentru tarta cu smochine, spală smochinele şi taie-le felii fine. Aşază-le apoi uniform peste frangipane.)
5. Scoate aluatul din frigider, întinde în interiorul chenarului crema frangipane. Scurge perele şi usucă-le bine cu prosoape de hârtie. Aranjează feliile de pară uniform peste frangipane. Pudrează cu puţin zahăr pudră. Coace tarta vreo 35-45 de minute, până se rumeneşte. Scoate-o din cuptor şi las-o să se răcorească. Dacă doreşti, unge-o cu siropul rămas de la pere.