Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 26 martie 2014

BULGĂRAŞI CU ROM ŞI COCOS


DIN RESTURI

Da, ştiu, sună ca naiba. Dar nu judecaţi pripit. Căci ceea ce veţi obţine vă va face să vă regretaţi zâmbetul ironic. Aşadar, din resturile muffin-urilor umplute despre care vorbeam în postarea precedentă am făcut aceşti bulgăraşi înveliţi în ciocolată şi presăraţi cu fulgi de cocos. Bine, nu am avut chiar atâta miez de muffin cât propune reţeta, care este doar un reper. Puteţi folosi orice alte resturi de muffin, pandişpan sau de chec, pe care le puteţi aroma şi cu altceva decât cu ce am folosit eu în reţeta de mai jos. Pentru nostalgici, să zicem că ar fi o variantă upgradată a prăjiturilor Cartof din cofetăriile de odinioară. Vă mai amintiţi?


BULGĂRAŞI CU ROM ŞI COCOS



Bulgăraşi cu rom şi cocos

Ingrediente
pentru vreo 40 de bulgăraşi
 
500g miez de mufffin, pandişpan sau chec
cca. 80g unt moale
6 linguri rom (zeamă de portocală sau alte arome, mai ales dacă faceţi bulgăraşii pentru copii)
cca. 100g ciocolată amăruie
fulgi de cocos
 
 
Metodă:
 
1 Puneţi într-un bol încăpător miezul, untul şi aromele şi frământaţi cu mâinile până obţineţi o compoziţie legată, modelabilă.
 
2 Formaţi bulgăraşi cu diametrul de 2,5 - 3cm şi aşezaţi-i pe un grătar de sârmă.
 
3 Topiţi ciocolata cu puţină apă rece, fie pe baie de aburi, fie în cuptorul cu microunde. Amestecaţi pentru a obţine o cremă satinată şi fluidă.
 
4 Tăvăliţi bulgăraşii prin ciocolata fluidă şi aşezaţi-i din nou pe grătarul de sârma pus deasupra unei tăvi (pentru a nu mozoli toată bucătăria cu ciocolata care se va mai scurge de pe bulgăraşi). Daţi bulgăraşii 5 minute la frigider, apoi scoateţi-i şi tăvăliţi-i şi prin nucă de cocos (sau prin altceva preferat: nuci, arahide, alune de pădure sau fistic mărunţit, de exemplu). Aşezaţi-i frumos într-un recipient încăpător cu închidere ermetică şi păstraţi-i la rece.

luni, 24 martie 2014

MUFFIN-URI VANILATE UMPLUTE

 
 
O PORŢIE GENEROASĂ DE BUCURIE...
 
... şi doar un picuţ de efort, care este răsplătit din plin la final, când guşti din aceste muffin-uri speciale. Reţeta muffin-ului propriu-zis este de o simplitate uluitoare. Câteva ingrediente amestecate rapid şi gata. La cuptor cu ele! Timp în care pregăteşti restul umpluturii, după care îţi trebuie un pic de răbdare până la faza cu asamblatul. E drept că timpul va putea părea că se scurge foarte lent, căci dorinţa de a ajunge mai repede la produsul finit va dilata imaginar fiecare secundă. Dar şi când vei ajunge la gustat ...! Ce mai bucurie! Hai! La treabă!
 
 
MUFFIN-URI VANILATE UMPLUTE
 
 
Muffin vanilat umplut


 
Ingrediente
pentru 12 bucăţi
 
Pentru aluat:
 
1 păstaie de vanilie
125g zahăr tos fin
80ml ulei de floarea soarelui
250ml lapte
1 ou
250g făină albă
1 pacheţel praf de copt
un praf de sare
 
Pentru sosul de fructe de pădure:
 
300g amestec fructe de pădure congelate (mure, zmeură, căpşuni, coacăze roşii)
2 linguri zahăr tos fin
 
Pentru budinca de vanilie:
 
50g praf pentru budincă de vanilie
500ml lapte
2-3 linguri zahăr tos fin (dacă praful este neîndulcit)
 
Pentru frişcă:
 
200ml fişcă lichidă
1 linguriţă zahăr pudră
1 linguriţă cacao (opţional)
 
1 Încingeţi cuptorul la 200C (aer cald) sau la 175C (gaz). Tapetaţi cu coşuleţe de hârtie formele de muffin-uri.
 
2 Pentru aluat: Despicaţi păstaia de vanilie şi râcâiţi seminţele cu lama unui cuţit. Puneţi-le într-un castron. Adăugaţi 125g zahăr tos, uleiul, laptele şi oul şi amestecaţi bine, până se topeşte zahărul. Adăugaţi făina, praful de copt şi sarea şi amestecaţi scurt, cât să omogenizaţi.
 
3 Turnaţi amestecul în forme şi coaceţi muffin-urile 18-20 de minute. Scoateţi-le din cuptor, lăsaţi-le 10  minute să se răcorească în forme, apoi scoateţi-le pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet.
 
4  În tot acest timp, puteţi prepara umpluturile. Mai întâi, răsturnaţi într-o crăticioară fructele de pădure lăsate la decongelat la temperatura camerei. Adăugaţi zahărul şi puneţi crăticioara pe foc mic. Aduceţi la fierbere, amestecând pentru a se topi zahărul. Lăsaţi să fiarbă în clocot mic 2-3 minute, apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
 
5 Preparaţi budinca de vanilie conform indicaţiilor de pe ambalaj şi păstraţi-o la cald. Bateţi şi frişca şi daţi-o la rece.
 
6 Când muffin-urile s-au răcit complet, scoateţi-le miezul, ajutându-vă de un cuţit ascuţit şi de o linguriţă, astfel încât să lăsaţi de jur împrejur o margine groasă de 1cm.
 
7 Umpleţi muffin-urile astfel: primul strat este cel de fructe de pădure, peste care vine un strat de budincă de vanilie caldă încă, totul acoperit cu un moţ generos de frişcă diafană, pudrată, după preferinţă, cu un pic de cacao.