Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 29 ianuarie 2014

TURTIŢE DE OVĂZ CU SEMINŢE

AFARĂ NINGE ... VISCOLIT ...
 
 
... şi-n casă cineva nu are chef să iasă după pâine. Aşa că găseşte rapid soluţia salvatoare: turtiţe sănătoase de ovăz cu seminţe. Vă recunoaşteţi în această situaţie? Atunci, nimic mai simplu. Citiţi cu atenţie reţeta de mai jos şi treceţi la treabă. Acum, sincer! Oricine ar trebui să aibă în casă o provizie de fulgi de ovăz şi nişte seminţe de te miri ce pe-acolo. Dacă nu, data viitoare să nu se mai întâmple, da? Spor la treabă!
 
 
TURTIŢE DE OVĂZ CU MIX DE SEMINŢE
 
 


Turtiţe de ovăz cu seminţe

 
Ingrediente:
pentru 10 turtiţe cu diametrul de 8-10cm

250g fulgi fini de ovăz
30ml ulei de măsline (sau vegetal)
un praf de sare
mix de seminţe preferate (cum ar fi negriliţă, susan alb, susan negru, in, chimen, etc.)
apă clocotită, cât cuprinde

Metodă:

1. Încingeţi cuptorul la 200C şi tapetaţi o tavă mare (sau două mai mici) cu hârtie de copt.
2 Puneţi într-un castron toate ingredientele uscate, apoi turnaţi peste ele uleiul şi amestecaţi cu o lingură de lemn.
3. Adăugaţi treptat apa clocotită şi amestecaţi cu lingura de lemn. Puneţi-vă apoi mănuşi menajere (ca să nu vă ardeţi mâinile) şi frământaţi până obţineţi un aluat legat, omogen. Puneţi atâta apă cât trebuie, dar nu disperaţi dacă aţi turnat prea multă; mai adăugaţi pur şi simplu nişte fulgi de ovăz şi reparaţi. Lăsaţi aluatul să se răcorească.
4. Când aluatul este destul de rece pentru a fi manevrat, luaţi porţii din el, faceţi guguloaie şi puneţi-le pe tava pregătită, apoi aplatizaţi-le cu degetele şi palmele unse cu puţin ulei.
5. Ungeţi turtiţele cu puţină apă şi presăraţi-le cu seminţe.
6. Coaceţi turtiţele 8-10 minute, sau cât este necesar pentru a se rumeni uşor şi a deveni crocante. Fiţi cu ochii pe ele după primele 8 minute, căci se pot arde uşor şi nu vreţi s-o luaţi de la capăt, nu-i aşa?

Aceste turtiţe merg de minune consumate ca atare, dar şi unse cu ce vreţi voi, dulce sau sărat. Sunt gustoase şi sănătoase deopotrivă.

luni, 27 ianuarie 2014

MUFFINURI CU SEMINŢE DE IN ŞI STAFIDE


CE DACĂ NINGE!?
Keep calm and bake! Adică mai pe limba noastră, nu te enerva, mai bine coace ceva bun şi hrănitor. Adică ceva şi pentru trup şi pentru suflet. Muffinurile acestea sunt inspirate din ultima carte de reţete tradusă de mine pentru Editura Litera: QUINOA, de Penny Doyle (va apărea curând în librării şi e musai s-o cumpăraţi dacă ţineţi la sănătatea voastră!). O carte cu reţete doar pe bază de quinoa şi derivate din quinoa, această super-cereală fără gluten, fără colesterol, cu toţi cei 9 aminoacizi necesari corpului pentru a crea proteine, cu calciu, fier, magneziu şi complexul de vitamine B. Pe scurt, chisaya mama, „mama tuturor cerealelor”, aşa cum au numit-o incaşii, cărora trebuie să le fim recunoscători pentru această cereală minune.
Ce au în plus aceste muffinuri, minunate pentru micul dejun sau pentru ceaiul/cafeaua de după-amiază, este o cantitate generoasă de seminţe de in măcinate, căci aşa se zice că ar fi puse cel mai bine în valoare grăsimile esenţiale Omega 3 conţinute de acestea, cât  şi fibrele lor solubile.
Răsfăţaţi-vă cu aceste muffinuri ca atare, sau unse cu puţintel unt şi un strop din dulceaţa preferată sau de miere. Cuibăriţi-vă pe sofa, ascultaţi muzica preferată şi iarna nu vă va mai părea atât de haină.
 

MUFFINURI CU SEMINŢE DE IN ŞI STAFIDE

Muffinuri cu seminţe de in şi stafide

Ingrediente:
pentru 12 bucăţi

250ml lapte bătut
150ml ulei vegetal
2 ouă

175g făină de quinoa
115g seminţe de in măcinate

1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă scorţişoară

1 linguriţă nucşoară măcinată
115g zahăr tos fin

50g stafide
1 linguri seminţe de in întregi, pentru presărat

 
Metodă:

1 Încingeţi cuptorul la 200°C/Treapta 6 gaz. Turnaţi laptele bătut într-o carafă şi adăugaţi uleiul şi ouăle, apoi bateţi pentru a omogeniza.

2 Cerneţi făina de quinoa într-un castron mare, apoi încorporaţi seminţele de in râşnite, praful de copt, scorţişoara, nucşoara, zahărul şi stafidele.

3 Faceţi o adâncitură în centrul ingredientelor uscate, apoi turnaţi amestecul de lapte bătut şi ouă, amestecând scurt, doar cât să se combine ingredientele. Amestecul trebuie să aibă consistenţă fluidă pentru a obţine un miez moale, aşa că mai adăugaţi lapte bătut dacă este necesar.

4 Distribuiţi amestecul în cele 12 forme tapetate cu coşuleţe de hărtie ale unei tăvi pentru muffinuri.

5 Presăraţi suprafaţa fiecărui muffin cu câteva seminţe de in întregi şi împingeţi în interior cu vârful cozii unei linguriţe orice stafidă ieşită la suprafaţă, pentru a nu se arde pe timpul coacerii.

6 Coaceţi muffinurile 18-20 de minute, până cresc frumos şi se simt ferme la atingere. Scoateţi-le din forme şi lăsaţi-le la răcit pe un grătar de sârmă.