Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

marți, 23 iulie 2013

SPATZLE CU CIUPERCI SĂLBATICE ŞI RUCOLA


SPATZLE CU CIUPERCI SĂLBATICE

Desigur că vă veţi întreba mai întâi "ce naiba sunt alea SPATZLE?". Nimic mai simplu: pastele germane. Un aluat moale pe bază de ou, care se trece printr-o strecurătoare cu găuri rotunde aşezată deasupra unei oale în care fierbe apă cu sare. Pe partea cealaltă a strecurătorii vor ieşi cârlionţi de aluat, care vor cădea direct în apa clocotindă, în care se vor fierbe. Se scot apoi din apa cu o spumieră, se transferă într-un bol cu apă de la gheaţă, se scurg din nou şi se usucă. Da, pare complicat, dar nu e. Iar vestea bună e că găsiţi spatzle de-a gata, la raioanele de paste făinoase din orice supermarket bine aprovizionat (eu le cumpăr de la raionul BIO din REAL). Nu aveţi spatzle? Nul problemo! Folosiţi orice alte paste vă plac. Tagliatelle, de exemplu.
 
Cât despre sos, este inspirat de o reţetă din GORDON RAMSAY'S CHEF'S SECRETS, cartea pe care tocmai o traduc cu plăcere şi interes. Pentru sos am folosit hribi şi gălbiori proaspeţi, cumpăraţi de la raionul de legume-fructe din REAL. Puteţi folosi şi ciuperci sălbatice uscate, urmând instrucţiunile de hidratare prealabilă de pe ambalaj.
 
Ciupercile sălbatice au o aromă aparte, inegalabilă, care se combină de minune cu sosuri cremoase pe bază de smântână. Dacă sunteţi norocoşi şi aveţi o sursă de încredere de ciuperci sălbatice, combinaţi hribi, gălbiori, zbârciogi, mânătărci, trâmbiţa piticului şi veţi obţine un fel de mâncare de excepţie. Asortaţi-l cu o salată de rucola sălbatică (eu o cumpar de la www.cosuldelegume.ro şi e minunata) şi fericirea va fi deplină. Iar ca vin care să mai înmoaie bucatele, vă recomand o recentă descoperire, şi anume LIVIA - Şarbă de Coteşti (D.O.C - C.M.D), un vin alb sec din Vrancea, foarte premiat, şi pe bună dreptate.

SPATZLE CU CIUPERCI SĂLBATICE ŞI RUCOLA


Spatzle cu ciuperci sălbatice şi rucola

Ingrediente:

pentru 4 porţii

450g spatzle (sau alte paste făinoase preferate)
250-300g amestec de ciuperci sălbatice
2 linguri ulei de măsline
1 şalotă mare (sau 4 mai mici) tocată mărunt
25g unt
100ml vin alb sec
100ml smântână dublă (40% grăsime)
100g rucola sălbatică sau funze de spanac tânăr
sare marină şi piper negru proaspăt râşnit

 Pentru servit:
cam 50g Parmezan, ras fâşii fine

Metodă:

1. Înmuiaţi ciupercile câteva minute într-un vas mare cu apă călduţă, agitându-le cu mâinile, astfel încât mizeria să cadă la fund. Scoateţi ciupercile din apă şi scuturaţi-le bine, apoi tamponaţi-le cu prosoape de hârtie pentru a le usca. Feliaţi-le pe cele mai mari dacă e nevoie.

2. Încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare, adăugaţi şalota şi sotaţi-o uşor 2 minute, până se înmoaie. Adăugaţi untul şi, când acesta s-a topit şi începe să spumeze, aruncaţi în tigaie ciupercile curate şi amestecaţi. Sotaţi-le la foc mediu 5 minute, până se înmoaie. Adăugaţi vinul şi lăsaţi la foc mare, să scadă la jumătate. Dregeţi de gust, apoi încorporaţi smântâna şi lăsaţi să fiarbă aproximativ un minut.

3. Între timp, fierbeţi pastele într-o oală mare cu apă sărată care clocoteşte, respectând instrucţiunile de pe ambalaj. Scurgeţi şi amestecaţi cu ciupercile, apoi adăugaţi rucola sau spanacul şi încălziţi până se înmoaie frunzele. Dregeţi de gust.

4. Distribuiţi pastele cu ciuperci pe farfurii adânci calde şi serviţi decorat cu fâşii fine de Parmezan şi frunze proaspete de rucola şi stropite cu puţin ulei de măsline extra-virgin.