NEGRESE DIVINE CU NUCI ŞI COACĂZE
SĂPTĂMÂNA CIOCOLATEI
Cum Jamie Oliver ne-a anunţat că săptămâna asta ar fi la el acasă Săptămâna ciocolatei, mi-am zis că n-ar fi rău să sărbătoresc şi eu şi să prepar ceva cu muuuuultă ciocolată la mine acasă. Zis şi făcut! Şi, cu tot respectul pe care-l port acestui maestru bucătar, am ales o reţetă de-a lui, pe care mi-am permis s-o adaptez un picuţ, picuţ de tot. Nu c-aş fi eu Mafalda, dar nu prea aveam unul din ingredientele propuse de el (vişine uscate), aşa că am adaptat în funcţie de ce aveam eu prin cămară (coacăze uscate). Acum eu vă zic: săptămâna ciocolatei au ba, puneţi mâna şi faceţi prăjitura asta că e de belea! Lăsaţi-le încolo de calorii, glicemii, colesteroale, că n-o fi mare bai dacă oţi mânca şi voi odată pentru suflet, şi nu pentru siluetă.
NEGRESE DIVINE CU NUCI ŞI COACĂZE
Negrese cu nuci şi coacăze |
Ingrediente:
pentru 8 - 10 bucăţi generoase
250g unt nesărat
200g ciocolată de foarte bună calitate (70% cacao), ruptă bucăţele
1 linguriţă esenţă de vanilie
zeamă de la 1/2 portocală
150g coacăze uscate (opţional)
150g nuci tocate
80g cacao, cernută
65g făină albă, cernută
1 linguriţă praf de copt
350g zahăr tos fin
4 ouă organice mari
Metodă:
1. Încingeţi cuptorul la 180C şi tapetaţi cu pergament o tavă cu latura de 30cm.
2. Puneţi coacăzele într-un castron, stropiţi-le cu zeama de portocală şi încălziţi-le în microunde 1 minut. Daţi-le deoparte.
3. Într-un castron de sticlă aşezat pe un vas în care clocoteşte apă la foc foarte mic, puneţi la topit ciocolata şi untul, amestecând pentru a se omogeniza. Când e gata, luaţi de pe baia de aburi şi adăugaţi esenţa de vanilie, nucile şi coacăzele înmuiate.
4. Într-un alt castron, amestecaţi cacaua, făina, praful de copt, zahărul, apoi turnaţi lent amestecul de ciocolată peste amestecul de ingrediente uscate, amestecând bine, Bateţi ouăle separat, apoi încorporaţi-le şi pe ele şi omogenizaţi.
5. Turnaţi aluatul în tava pregătită şi coaceţi-l aproximaiv 25 de minute.
ATENŢIE! Nu trebuie să se coacă prea tare! La proba cu beţişorul înfipt în prăjitură, beţişorul NU trebuie să iasă uscat! Este o prăjitură care trebuie să fie crocantă la exterior, dar să rămână moale la interior.
6. Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă, apoi transferaţi-o cu atenţie pe un blat de lemn şi tăiaţi-o bucăţi mai mari sau mai mici, după cum vă lasă sufletul şi pofta. Dacă vă mai rămâne ceva, păstraţi într-un recipient de porţelan închis ermetic.