Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 30 septembrie 2013

TENTAŢIE


Pâinici fragede cu Cheddar şi salvie


Sună tentant? Reţeta şi povestea vor veni şi ele curând.

RATATOUILLE Á LA GRECQUE


COLOREAZĂ-ŢI TOAMNA

Pentru a face în ciudă vremii gri care a năvălit cu nesimţire peste noi în luna septembrie (!), am adunat tot ce era mai colorat în oferta generoasă a unei toamne bogate şi, inspirată de anotimp, de strămoşii mei greci şi de o reţetă a lui Rick Stein (bucătar britanic şi realizator de emisiuni culinare BBC, mare iubitor de bucătărie mediteraneeană - cine nu e?), mi-am zis să organizez o mini- Ziua Recoltei într-o tavă de copt. Reţeta de mai jos este doar o sugestie, în care doar anumite elemente sunt obligatorii (uleiul de măsline, sarea, piperul, ierburile aromatice, roşiile pasate). În rest, puteţi face orice combinaţie de legume de toamnă doriţi. Puteţi consuma acest ratatouille ca atare, cald sau rece, ca fel principal vegetarian sau de post, dar şi ca garnitură pentru friptura preferată, având astfel o masă de prânz consistentă şi sănătoasă.
 
RATATOUILLE Á LA GRECQUE
 
Ratatouille  à la grecque


 
Ingrediente:

pentru 8 porţii de fel principal sau 10 de garnitură

500g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cuburi mari
350g dovlecei, tăiaţi cuburi mari
6 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
350g vinete, curăţate şi tăiate cuburi mari
2 ardei capia roşii, fără seminţe, tăiaţi bucăţi mari
2 ardei graşi verzi, fără seminţe, tăiaţi bucăţi mari
2 cepe roşii, curăţate şi tăiate sferturi
3 morcovi medii, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi mari
2 roşii mari
300ml roşii pasate din conservă
175 ml ulei de măsline
sare de mare şi piper, după gust
ierburi aromatice, proaspete sau uscate, după preferinţă (eu am folosit cimbru, oregano, busuioc)

Din bogăţia toamnei


Metodă:

1. Încingeţi cuptorul la 190C.
2. Aşezaţi cuburile de vinete într-o strecurătoare pusă deasupra unui castron. Presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le aşa cam 1 oră pentru a se scurge lichidul toxic. Limpeziţi-le apoi foarte bine şi uscaţi-le cu prosoape de hârtie.
3. Puneţi roşiile într-un castron încăpător şi acoperiţi-le cu apă clocotită. Lăsaţi-le aşa 10-15 minute, apoi decojiţi-le, scoateţi-le seminţele şi tăiaţi-le felii mari. Când roşiile nu sunt în sezon, puteţi folosi roşii din conservă.
4. Stropiţi cu ulei de măsline o tavă pentru copt încăpătoare. Puneţi în ea toate legumele şi ierburile aromatice. Asezonaţi cu sare şi piper. Turnaţi deasupra roşiile pasate şi restul de ulei de măsline. amestecaţi cu grijă, pentru a se răspândi uniform şi a se acoperi toate cu ulei şi mirodenii.
5. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi daţi-o la cuptor. Coaceţi legumele până sunt moi. Nu pot da un interval de timp exact; depinde de cuptor, de tavă, de legumele alese, de cantitate, etc. Aşa că mergeţi la sigur gustând şi verificând din când în când.
6. Legumele vor lăsa multă zeamă. Scurgeţi-o din tavă într-o crăticioară spre finalul procesului de coacere şi reduceţi-o pe flacăra aragazului. Tot atunci îndepărtaţi folia de aluminiu şi mai lăsaţi legumele în cuptor cam 30 de minute. La servire, stropiţi-le cu reducţia de zeamă.

duminică, 29 septembrie 2013

TARTĂ CU PRUNE ŞI MIGDALE


DE TOAMNĂ ...

Ieri, când septembrie era încă prietenos, am asamblat la repezeală o tartă cu prune dulci şi zemoase, reproducând din memorie o reţetă citită mai demult într-o revistă Good Food. Este o tartă pentru care nu trebuie decât sa aveţi în casă o foaie de aluat foitaj, nişte migdale crude şi nişte fulgi de migdale, precum şi prune, desigur.
 
Prunele sunt printre fructele mele preferate, nu doar pentru culoarea şi dulceaţa lor (pe care am folosit-o din plin şi în magiunul fără zahăr care stă acum cuminţel în borcănaşe şi aşteaptă pâinea prăjită şi ceaiul aburind), ci şi pentru beneficiile lor pentru sănătate. Combat constipaţia, sunt o importantă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre, sunt pline de carbohidraţi buni  şi se crede că stimulează sistemul nervos. Acestea fiind zise, iată mai jos reţeta.
 
TARTĂ CU PRUNE ŞI MIGDALE
 

Ingrediente:

pentru 9 porţii

1 foaie aluat foitaj
4 linguri migdale crude măcinate
25g fulgi de migdale
 4 linguri zahăr brun demerara
1 linguriţă scorţişoară
18 prune coapte, despicate, fără sâmburi

Metodă:

  1. Încingeţi cuptorul la 220C. Tapetaţi o tavă mare de copt cu pergament. Desfaceţi foaia de aluat şi aşezaţi-o pe tavă. Marcaţi cu vârful unui cuţit o margine de 1cm, având grijă să nu tăiaţi în profunzime. Presăraţi suprafaţa aluatului cu migdale măcinate, lăsând marginea de 1cm liberă. Aşezaţi uniform jumătăţile de prune peste stratul de migdale. Amestecaţi zahărul cu scorţişoara şi presăraţi amestecul uniform peste prune. Presăraţi şi cu fulgii de migdale şi daţi la cuptor.
  2. Coaceţi tarta 15 minute, apoi scoateţi-o din cuptor şi striviţi uşor jumătăţile de prună cu dosul unei furculiţe. Daţi tarta din nou la cuptor şi mai coaceţi-o aproximativ 5 minute. Scoateţi-o din cuptor şi lăsaţi-o să se odihnească 10 minute, pentru a se răci puţin. Înainte de servire, mai presăraţi cu puţin zahăr, dacă doriţi. Tarta este adorabilă şi rece, alături de ceaiul preferat (aşa cum am făcut eu într-o după-amiază încă însorită de toamnă, pe care am savurat-o din plin.)