Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012TARTĂ CU DOVLEAC PLĂCINTAR ŞI LAVANDĂ
 
Oricât de ciudată v-ar părea combinaţia, rezultatul este surprinzător de plăcut, ideal de parfumat şi reconfortant pentru zilele acestea care devin tot mai scurte, tot mai reci, tot mai gri. În plus, dovleacul, vedeta sezonului în curs, este considerat de mulţi nutriţionişti un adevărat superaliment, plin de vitaminele A şi C, de zaharuri complexe, de minerale şi antioxidanţi, un luptător feroce împotriva diabetului, a anumitor tipuri de  cancer şi a tranzitului intestinal greoi. Nu-l ocoliţi, aşadar, ci încercaţi să vă bucuraţi de el în cele mai inventive combinaţii. Eu vă ofer acum o variantă dulce şi voi reveni în curând şi cu una sărată.
 
Lavanda, la rândul ei, una dintre cele mai valoroase plante aromatice folosită încă de pe vremea romanilor, are acele adorabile flori violet cu un parfum inconfundabil şi cu proprietăţi antibacteriene, folosite fiind drept sedative şi pansamente antiseptice. Desigur că în această reţetă se va folosi o cantitate foarte mică, dar chiar şi aşa, ea va oferi o caracteristică aparte acestei tarte, care altfel ar fi, zic eu, banală.
 
Flori uscate de lavandă se găsesc în magazinele naturiste. Eu nu vă recomand altceva decât brandul SONNENTOR. Sunt mai scumpe, e drept, dar sunt alese doar florile, pe când la alte branduri am avut neplăcuta surpriză să găsesc doar codiţe sau amestec de flori şi codiţe, eu trebuind să le separ! Aşa că, alegeţi mereu ce-i mai bun, acesta este de fiecare dată sfatul meu.
 
TARTĂ CU PIURE DE DOVLEAC PLĂCINTAR ŞI LAVANDĂ
 


Ingrediente:

PENTRU UMPLUTURĂ:

500gr miez de dovleac plăcintar, tăiat cubuleţe
250ml apă
100gr zahăr tos alb (sau mai mult, dacă vreţi, dar dovleacul are propria-i dulceaţă)
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1linguriţă rasă de flori uscate de lavandă

Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 200C. Pune dovleacul într-o tavă nonaderenta, toarnă peste el apa, apoi dă-l la cuptor, până ce apa scade aproape complet, iar dovleacul este moale. Dacă e nevoie, mai adaugă puţină apă.
2. Amestecă zahărul cu scorţişoara şi cu lavanda şi macină-le fin într-o râşniţă de cafea.
3. După ce dovleacul s-a răcit, pasează-l fin cu un mixer vertical, apoi amestecă-l cu zahărul aromat şi dă-l deoparte.
 
PENTRU BLAT:
 
125gr unt rece, tăiat cubuleţe
90gr zahăr pudră
1 ou mare, bătut
250gr făină albă
1 linguriţă sare
1 lingură de apă foarte rece (opţional)
 
Metodă:
 
1. Amestecă făina cu zahărul şi cu sarea, apoi adaugă untul şi frământă până obţii firimituri (eventual într-un robot de bucătărie). Adaugă oul şi amestecă bine. Dacă aluatul e prea uscat, adaugă şi o lingură de apă. Frământă uşor, cât să se amestece toate ingredientele, apoi înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 30 de minute.
2. Întinde o foaie de aluat, aşaz-o în forma de tartă şi coace-o "orb" 20 de minute, apoi normal încă 10 minute. Las-o să se răcească.
3. Umple coaja de tartă cu piureul de dovleac, presară cu o linguriţă de zahăr brun şi coace totul 15 minute. Lasă să se răcească şi serveşte, eventual presărat cu puţin zahăr pudră amestecat cu scorţişoară măcinată.
 
  
 
 
 
 

miercuri, 7 noiembrie 2012

TARTĂ CU CAMEMBERT ŞI ROZMARIN


À LA FRANCAISE!
 
Când eşti în viteză şi nu ştii cum să le împaci pe toate, pe de-asupra mai trebuie să şi hrăneşti nişte guri flămânde, dar şi pretenţioase când vine vorba de mâncare, cumpără repede o rotiţă de Camembert şi asamblează o tartă care îţi va aduce, din nou, admiraţia (sau invidia!) tuturor. Mergi pe mâna mea!
 
 
 
TARTĂ CU CAMEMBERT ŞI ROZMARIN
 
 
 
Ingrediente:
 
PENTRU BLAT:
 
225gr făină albă
1 linguriţă sare marină
140gr unt nesărat, rece, tăiat cubuleţe
4 linguri de apă foarte rece
 
Metodă:
 
1. Pune făina şi sarea într-un bol (sau în robotul de bucătărie). Adaugă untul şi amestecă, până obţii firimituri.
2. Adaugă pe rând cele 4 linguri de apă foarte rece (eventual şi o a 5-a, dacă aluatul ţi se pare prea uscat, dar nu-l face nici prea moale, căci va fi foarte greu de lucrat cu el).
3. Frământă aluatul, dar nu insista prea mult, căci se va întări la coacere. Înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece cel puţin 30 de minute.
4. Coace-l "orb" 20 de minute la 180C, apoi încă 10 minute normal. Lasă-l să se răcească înainte de a adăuga umplutura.
 
 
PENTRU UMPLUTURĂ:
 
200gr Camembert
2 ouă
100ml smântână
1 lingură rozmarin proaspăt, tocat mărunt
1 căţel de usturoi, zdrobit
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Spală rozmarinul, usucă-l, toacă-l mărunt şi dă-l deoparte.
2. Taie Camembertul cubuleţe.
3. Într-un bol, bate ouăle, adaugă smântâna, usturoiul, rozmarinul, apoi drege de sare şi piper.
4. În coaja de tartă răcită, presară uniform cubuleţele de Camembert. Toarnă peste ele amestecul de ouă şi smântână.
5. Dă totul la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, până ce tarta se rumeneşte, iar umplutura face mici bulbuci.
6. La servire presără deasupra rozmarin proaspăt şi piper proaspăt râşnit. Dacă vrei s-o înnobilezi, nu vei greşi dacă îi vei adăuga şi câţiva stropi de ulei cu aromă de trufe. Merge de minune cu o salată verde cu vinegretă din ulei de măsline şi lămâie.