Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 17 mai 2013

CHEC ŞAH ÎN ÎNVELIŞ DE MARŢIPAN


LEAC CONTRA DEPRESIEI

Probat şi garantat de mine. De câte ori te simţi "down and low", cum zice englezu', adică de "cacao", cum s-ar zice pe la noi în traducere liberă de tot, te duci frumuşel în bucătărie, "meştereşti" un dulce ca cel de mai jos, apoi papi din el cât de duce burta, şi-ţi va înflori un zâmbet cât toate zilele pe buze. Încercaţi.
 

CHEC ŞAH ÎN ÎNVELIŞ DE MARŢIPAN

Ingrediente:
pentru 8 porţii

115g unt moale
115g zahăr tos fin
2 ouă, bătute
câteva picături de esenţă de vanilie
115g migdale măcinate
115g făină albă, cernută, plus încă puţin pentru pudrat
1 linguriţă praf de copt
1/2 linguriţă bicarbonat de amoniu
1/2 portocală, coaja şi zeama
2 linguri cacao, cernută
30-45ml lapte
1 borcan Nutella, sau alta cremă tartinabilă asemănătoare (se poate înlocui chiar şi cu dulceaţa preferată)
225g marţipan

Metodă:


1. Încinge cuptorul la 180C (treapta 4 pt cuptoarele cu gaz). Unge cu unt şi tapetează cu pergament două tăviţe mici de chec de 22 x 8 cm şi înalte de 7cm.
 
2. Bate spumă untul cu zahărul, apoi încorporează ouăle, esenţa de vanilie şi migdalele măcinate. Împarte compoziţia în două părţi egale. Amestecă făina cu praful de copt şi cu bicarbonatul. Încorporează jumătate din făină într-una din cele două jumătăţi de compoziţie, apoi adaugă coaja de portocală şi suficient suc de portocală pentru a-i da o consistenţă de smântână mai groasă, totuşi fluidă. Dă această compoziţie deoparte.
 
3. Încorporează restul de făină în compoziţia rămasă, adaugă şi cacaua, apoi adaugă suficient lapte pentru a-i da aceeaşi consistenţă ca şi primei compoziţii. Toarnă fiecare compoziţie în altă tăviţă. Nivelează cu dosul unei linguri umede. Coace cele două checuri 15 minute, apoi redu temperatura la 160C (treapta 1 la cuptoarele cu gaz) şi continuă coacerea încă 20-30 de minute.
 
4. Lasă cele două checuri să se răcorească în tăvi timp de câteva minute, apoi răstoarnă-le pe un blat de lucru. Taie fiecare chec în câte două jumătăţi identice ca dimensiuni. Lasă-le să se răcească pe un grătar de sârmă.
 
5. Cu ajutorul cremei de alune, lipeşte între ele fâşiile de chec pentru a obţine efectul şah. Unge cu cremă pe toate laturile sale noul chec asamblat . Pudrează suprafaţa de lucru cu făină şi, cu ajutorul sucitorului, întinde o foaie de marţipan destul de mare pentru a îmbrăca uniform checul. Înveleşte checul cu grijă în foaia de marţipan, unind marginile dedesupt. Păstrează acest minunat desert la rece înainte de servire. Taie felii cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit şi savurează.
 
 
 
 

duminică, 12 mai 2013

ÎNGHEŢATĂ DE FISTIC ŞI LIMETĂ, DECORATĂ CU AUR COMESTIBIL

ÎNGHEŢATĂ DE LUX

Vă promiteam acum aproximativ o săptămână reţeta unui desert special, pe care eu îl pregătisem în a doua zi de Paşte pentru minunaţii mei prieteni. Iată-mă acum, plină de entuziasm şi de inspiraţie creativă, postând pentru toată lumea reţeta cu pricina. Am considerat-o "de lux", deoarece în original şi pe masa mea de Paşte acest desert a fost decorat cu foiţă fină de aur comestibil (comandat de mine de pe http://www.shopmania.ro/produse-alimentare/p-aur-comestibil-22-karate-80-x-80-mm-25-foite-goldgourmet-germania-32030747). Dar vă voi da o variantă înlocuitoare, mai ieftină, care nu va ştirbi cu nimic spectaculozitatea şi gustul. Aşadar, baftă şi spor!

ÎNGHEŢATĂ DE FISTIC ŞI LIMETĂ
 
 


Ingrediente:
pentru 4 porţii

100 gr miez de fistic crud, nesărat
3 gălbenuşuri
80 gr zahăr tos fin
1 linguriţă coajă rasă de limetă
80 ml zeamă de limetă
300 ml frişcă lichidă
4 foiţe de aur comestibil (opţional)

Metodă:

1. Mărunţeşte fin aprox. 70 gr miez de fistic.
2. Freacă bine gălbenuşurile cu zahărul la bain-marie, până se topeşte perfect zahărul şi obţii o cremă foarte fină. Ia de pe baia de aburi şi continuă să baţi amestecul până de răcoreşte. Adaugă fisticul măcinat, coaja şi zeama de limetă.
3. Bate frişca până la o consistenţă medie şi încorporeaz-o şi pe ea în amestecul de fistic.
4. Toarnă compoziţia în 4 forme de aprox 125 ml. fiecare şi lasă la congelat cel puţin 4 ore.
5. Scoate îngheţata din frigider cu aprox. 10 minute înainte de servire.
6. Macină grosier restul de miez de fistic. Răstoarnă fiecare îngheţată pe o farfurioară de desert, apoi decoreaz-o cu câte o foiţă de aur (cu ajutorul unei pensule şi cu foarte, foarte mare răbdare şi calm! Foiţele sunt extrem de fine şi de greu de manevrat.) şi cu fisticul măcinat grosier.

Variantă: Dacă nu ai foiţă de aur, nu-i bai! Poţi prepara un sos de mango. Amestecă miezul unui mango mare şi foarte copt cu 2 linguri e zeamă de lămâie şi cu 1 lingură de zahăr fin. Pasează foarte fin. Gata!