TOFU LA TIGAIE, CU PORUMB, CIUPERCI ŞI ARDEI GRAS
RAPID ŞI SĂNĂTOS - Episodul 4
Am ajuns şi la Episodul 4 şi, aşa cum promiteam şi pe pagina mea de facebook, azi vin cu reţeta unei mâncări pe care o puteţi prepara atât pentru micul dejun, cât şi pentru prânz sau cină. Se pregăteşte rapid, este foarte colorată, graţie boabelor de porumb şi ardeiului gras roşu, are o minunată consistenţă crocantă, iar ghimbirul proaspăt şi pudra de curry, precum şi frunzele de coriandru îi conferă o aromă exotică specială. Desigur că puteţi înlocui frunzele de coriandru cu frunze de pătrunjel sau renunţa la ele complet (eu aşa am făcut, nu pentru că mi-am dorit, ci pentru că nu am mai avut chef să ies la ceas de seară târzie la cumpărături). Cumpăraţi calup de tofu simplu, afumat sau chiar picant, din boabe de soia nemodificate genetic. Eu am ales varianta simplă. Tofu este o proteină vegetală excelentă, conţine acizi graşi alfa-linoleici omega-3 şi susţine sănătatea inimii. Pudra curry este un amestec de condimente puternic aromate, inclusiv chimen, turmeric şi ardei iute. Aroma sa unică dă o valoare aparte bucăţelelor de tofu.
TOFU
LA TIGAIE, CU PORUMB, CIUPERCI ŞI ARDEI GRAS
Ingrediente:
ulei de măsline, 2
linguriţe plus 2 linguri
zeamă de limetă, 2
linguri
sos de soia cu conţinut
redus de sodiu, 4 linguriţe
pudră de curry dulce, 1
lingură
ghimbir proaspăt, 1
bucată de 2,5 cm, curăţată şi dată pe răzătoare sau mărunţită fin
tofu tare, 500 g, scurs
şi tăiat cubuleţe cu latura de 2,5 cm
ciuperci crimini, 250
g, feliate
usturoi, 2 căţei,
striviţi sau mărunţiţi
ceapă verde, 1
legătură, partea verde şi cea verde pal, feliată fin
ardei gras roşu, 1,
fără seminţe şi feliat fin
boabe de porumb, 185 g,
decongelate sau proaspete
coriandru proaspăt, 2
linguri, tocat
Metodă:
1 Într-un castron mare
amestecă 2 linguriţe de ulei de măsline, zeama de limetă, sosul de soia, pudra
de curry şi ghimbirul. Adaugă bucăţelele de tofu si amestecă uşor ca să le
acoperi condimente.
2 Încinge 2 linguri de
ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ciupercile şi
prăjeşte-le, amestecând des, până îşi lasă zeamă şi încep să se rumenească, 3 –
4 minute. Adaugă usturoiul şi ceapa verde şi amestecă, apoi lasă totul pe foc
până ce usturoiul ăşi eliberează aroma iar ceapa este moale, aproximativ 1
minut. Amestecă ardeiul gras şi porumbul şi prăjeşte totul până se înmoaie, 1 –
2 minute.
3 Adaugă bucăţelele de
tofu cu tot cu marinada în care au stat. Amestecă şi sfărâmă uşor câteva bucăţi de tofu. Lasă
pe foc până ce lichidul s-a evaporat şi unele bucăţele de amestec devin
crocante şi rumene, aproximativ 5 minute. Ia de pe foc, adaugă coriandrul şi
serveşte imediat.
per
porţie 230 calorii, 13 g proteine, 17 g carbohidraţi, 14 g
grăsimi (2,5 grăsimi saturate), 0 mg colesterol, 3 g fibre, 200 mg sodiu
Se cer, poate, unele lămuriri:
- sosul de soia cu continut redus de sodiu este sosul Tamari. Iată un link unde puteţi citi despre el şi unde-l puteţi comanda: http://biobunatati.ro/product.php?id_product=1301
- cât despre ciupercile crimini, iată şi pentru ele un link util: http://retete.acasa.ro/sfaturi-culinare-41/tipuri-de-ciuperci-pentru-gatit-172259.html
Ce urmează în episodul 5? Încă nu m-am decis. Oscilez între Guacamole cu sâmburi de rodie şi Cartofi dulci la cuptor. Sau poate ambele? Rămâne de văzut. Până data viitoare vă doresc un sfârşit de săptămână minunat.