Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

miercuri, 11 septembrie 2013

TORT DE CIOCOLATĂ FĂRĂ FĂINĂ

TORT DE CIOCOLATĂ FĂRĂ FĂINĂ

Inspirată, din nou, de cartea Nigellei Lawson, Nigella Bites, pe care tocmai o traduc şi care va apărea la Editura Litera, şi de dorinţa copilaşului drăgălaş al prietenilor noştri ce ne-au vizitat duminică de a mânca tort de ciocolată, m-am pus pe treabă şi am reuşit un dulce ce mi-a mers la suflet. Nu numai că s-a făcut foarte uşor şi rapid, dar a ieşit şi deosebit de gustos, delicat, fin, cu un echilibru perfect între dulce şi amărui şi completat la marele fix de "norişorul" de frişcă diafană ce l-a acoperit. Singura mea contribuţie la reţeta originală a fost un strat de dulceaţă de portocale interpus între blat şi frişcă, spre deliciul adulţilor şi dezamăgirea copilaşului, care nu a gustat deloc inspiraţia mea în ale dulciurilor. Aviz celor cu copii mici, care nu înţeleg întotdeauna alegerile noastre culinare.
 
NOTĂ: Dacă din acest tort vor mânca şi copii, puteţi pune alcool în blat (alcoolul se va evapora la căldură şi va rămâne doar aroma), dar nu şi în frişcă.
 
 
 
TORT DE CIOCOLATĂ CU FRIŞCĂ
 

Ingrediente:

pentru 8-12 porţii


pentru blat:
250g ciocolată neagră, minimum 70% cacao

125g unt nesărat, moale

6 ouă: 2 întregi, 4 separate

175g zahăr tos fin

2 linguri Cointreau (opţional)

coajă rasă de la 1 portocală

formă de tort cu fund detaşabil, 23cm diametru

 pentru topping:

500ml frişcă lichidă grasă

1 linguriţă esenţă de vanilie

1 lingură Cointreu (opţional)
 
4-5 linguri dulceaţă de portocale, sau altă dulceaţă acrişoară (opţional)

½ linguriţă cacao neîndulcită, pentru pudrat

Metodă: 

1. Încingeţi cuptorul la 180°C/treapta 4 gaz.
2. Tapetaţi fundul formei de tort cu pergament.

3. Topiţi ciocolata fie pe baie de aburi, fie în cuptorul cu microunde, apoi lăsaţi untul să se topească în ciocolata caldă, amestecând pentru a omogeniza.

4. Bateţi cele 2 ouă întregi cu cele 4 găşbenuşuri şi 75g din zahărul tos, apoi adăugaţi uşor amestecul de ciocolată, Cointreau-ul şi coaja de portocală.

5. Într-un alt castron, bateţi spumă cele 4 albuşuri, apoi adăugaţi treptat restul de 100g de zahăr şi bateţi până ce albuşurile îşi menţin forma, fără ca spuma să fie foarte tare. Subţiaţi amestecul de ciocolată cu o porţie de spumă de albuş, apoi încorporaţi restul de spumă. Turnaţi în forma pregătită şi coaceţi 35-40 de minute, sau până ce blatul este crescut şi crăpat, iar centrul nu mai este fluid. Lăsaţi blatul să se răcească în forma aşezată pe un grătar de sârmă; centrul se va lăsa pe măsură ce se va răci.
6. La momentul servirii, puneţi blatul încă în formă pe un platou pentru tort şi îndepărtaţi cu grijă forma. Nu vă faceţi griji în privinţa crăpăturilor sau a marginilor neuniforme; urmărim să obţinem tocmai un aspect de crater. Bateţi frişca până se leagă, apoi adăugaţi esenţa de vanilie şi Cointreau-ul şi continuaţi să bateţi până ce evine fermă, dar nu foarte băţoasă. Umpleţi craterul blatului cu frişca bătută, întinzând-o delicat spre margini, şi pudraţi cu puţină cacao cernută printr-o strecurătoare de ceai.