Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

luni, 13 ianuarie 2014

BRIOŞE DIN FĂINĂ DE QUINOA, CU CIOCOLATĂ ŞI CAISE


QUINOA, O NOUĂ OBSESIE...

Şi eu şi familia mea consumăm de ceva vreme quinoa. Dar numai bobiţele de quinoa albă, micuţe şi delicate precum nişte mici giuvaiere, fierte şi în combinaţii dulci sau picante. De curând, prietenii mei de la Editura Litera mi-au încredinţat spre traducere o carte cu 50 de reţete, toate pe bază de quinoa. O oportunitate de a mă "împrieteni" cum se cuvine cu această cereală magică şi de a afla cât se poate de multe despre ea. Dacă veţi cumpăra cartea, veţi afla şi voi lucruri interesante şi utile despre toate tipurile de quinoa şi despre toate formele în care ea există, este comercializată şi se poate întrebuinţa în bucătărie, pentru delectarea simţurilor şi sănătatea organismului.

Dintre toate reţetele eu am ales sa o încerc ieri pe cea de brioşă. Am respectat reţeta cu sfinţenie şi am constatat că rezultatul se prea poate să nu fie pe placul tuturor. Oricum, "juriul" format din membrii familiei mele nu a fost prea încântat. Nici chiar pentru cunoscători şi curajosi această brioşă nu este chiar cee ce s-ar aştepta ei să fie. Mai clar, nu va avea o textură foarte pufoasă (făina de quinoa este o făină fără gluten, aşadar nu prea creşte precum făina de grâu plină de gluten), nu va fi foarte dulce (are doar 4 linguri de zahăr brun în compoziţie!) şi va fi predominată de gustul specific de quinoa (aspru şi uşor înecăcios). Dar reţeta se mai poate ajusta, dublând, poate, cantitatea de zahăr, înlocuind caisele uscate cu stafide, reducând, poate, cantitatea de cacao şi adăugând, poate, nişte nuci. Este doar o idee, neîncercată încă, dar dacă voi încerca o variantă mai prietenoasă pentru novici, vă voi anunţa. Avantajele acestei brioşe, aşa cum este ea recomandată în carte, sunt însă demne de luat în seamă. Le veţi deduce din informaţiile nutriţionale de la finalul reţetei. Iar dacă vi se va părea prea amăruie, nu ezitaţi să o mâncaţi cu puţină miere, aşa cum am făcut eu azi dimineaţă. A mers de minune cu o caffe-latte spumoasă.


BRIOŞE DIN FĂINĂ DE QUINOA, CU CIOCOLATĂ ŞI CAISE

Brioşe din făină de quinoa, cu ciocolată şi caise

Ingrediente:

4-6 PORŢII

115g făină albă 650

115g făină de quinoa (o găsiţi în magazinele cu produse naturiste)

50g cacao

2 linguriţe drojdie uscată

4 linguriţe zahăr brun moale

1 linguriţă sare

50g unt, topit

3 ouă, bătute

3 linguri lapte

3 linguri apă caldă

lingură esenţă de vanilie

50g ciocolată amăruie simplă, tăiată bucăţi

50g caise uscate, tocate mărunt (vă recomand caisele uscaete fără conservanţi, care costă mai mult, e drept, dar sunt cele nepericuloase pentru organism)

2 linguri lapte şi 15ml/1 lingură zahăr brun moale, pentru uns

 Metodă:

1 Puneţi toate ingredientele, mai puţin ciocolata şi caisele, într-un castron mare sau în vasul unui robot de bucătărie cu palete pentru frământat aluat, şi amestecaţi pentru a obţine un aluat moale.

2 Transferaţi aluatul pe un blat de lucru presărat cu făină şi frământaţi manual cam 10 minute, sau 5 minute cu paletele pentru aluat într-un mixer electric, până ce aluatul este fin şi elastic.

3 Daţi deoparte într-un castron acoperit cu un şervet de pânză umed şi lăsaţi să crească la loc cald cam 1 ½ oră. Este posibil să nu-şi dubleze neapărat volumul, dar va fi moale şi elastic la atingere.

4 Loviţi aluatul pentru a da înapoi, apoi întindeţi-l pentru a obţine un dreptunghi aproximativ. Presăraţi bucăţelele de ciocolată şi caisele deasupra şi împăturiţi marginile pentru a le acoperi. Împăturiţi şi frământaţi din nou, până ce ciocolata şi caisele sunt distribuite uniform prin aluat.

5 Remodelaţi aluatul în două bile, cărora le puteţi da forma preferată; îl puteţi împărţi şi în 6 sau 12 porţii mai mici, cărora să le daţi forma tradiţională de brioşă. Aşezaţi-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau doar unsă şi lăsaţi-le să mai crească 30 de minute. Încingeţi cuptorul la 190°C/Treapta 5 gaz.

6 Uungeţi brioşele cu lapte şi presăraţi-le cu zahăr brun moale, apoi daţi-le la cuptor.

7 Coaceţi-le la mijlocul cuptorului până ce capătă o crustă crocantă şi sună a gol când le loviţi uşor baza. Va dura cam 30 de minute pentru o brioşă mare, dar numai 10-15 minute pentru brioşe mai mici.

SFATUL BUCĂTARULUI

Dacă veţi frământa bine şi veţi lăsa la loc cald acest aluat cu conţinut scăzut de gluten, el se va extinde şi va creşte. Dacă timpul este limitat, puteţi renunţa la a doua etapă de creştere de la pasul 3; brioşa va avea o textură un pic mai vârtoasă.


Informaţii nutriţionale:

Energie 335kcal/1410kJ; Proteine 9g; Carbohidraţi 46g, din care zaharuri 18g; Grăsimi 14g, din care hidrocarburi saturate 8g; Colesterol 82mg; Calciu 105mg; Fibre 2g; Sodiu 471mg.