Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

vineri, 22 martie 2013

CARTOFI DULCI LA CUPTOR


O GUSTARE ALTFEL
Una dintre bucuriile mele este să conving oamenii sa-şi schimbe obiceiurile alimentare, povestindu-le despre alimente de care le este teamă, pentru că nu au auzit niciodată despre ele (şi nici nu au avut curiozitatea să audă), pentru că nici mama şi nici bunica nu le-au folosit vreodată, pentru că arată sau miros ciudat şi pentru alţi foarte mulţi "pentru că". Mă rog, explicaţii poţi găsi oricând pentru orice. Dar cât de greu este oare să mai ieşi din rutina zilnică şi să-ţi mai colorezi un pic existenţa, chiar şi când vine vorba de mâncare? Adică, e chiar aşa de dincolo de noi să mai punem în farfurie şi un pic de varză de Bruxelles perfect preparată (căci doar aşa te poţi împrieteni cu ea), sau de sparanghel crocant (nu fiert peste măsură!), de avocado preparat într-o mie de feluri sau de cartofi dulci de un portocaliu care te binedispune? Eu cred că nu. Ia încercaţi! Eu vă dau o mână de ajutor.
 
Cartofii dulci, protagoniştii postării mele de azi, vă pot dezarma cu forma şi aspectul lor puţin cam bizare. Fiţi sinceri! Câţi dintre voi aţi avut deja curiozitatea să-i încercaţi? Sau, câţi ştiţi, măcar din auzite, cum s-ar putea consuma? Repet: nu vă temeţi de alimentele mai puţin cunoscute. Viaţa nu e compusă doar din ciorbă, ceafă de porc şi cartofi prăjiţi!
 
 
 
 
Există două feluri de cartofi dulci: unii cu pulpă crem, ceilalţi cu pulpă portocalie. La noi în supermarket-uri se găsesc de regulă cei din a doua categorie. Şi asta nu e rău deloc, căci aceştia au valoarea nutritivă cea mai mare, având, şi aici ne dă un indiciu preţios culoarea, un conţinut mai mare de beta caroten. Ce este beta carotenul? Un antioxidant care protejeaza corpul de radicali liberi, adică de acele "personaje negative" din viaţa noastră ce pot cauza deteriorarea celulelor printr-un proces denumit oxidare. Ce face oxidarea odata cu trecerea timpului? Poate duce la aparitia unor boli cronice serioase. Concluzia: alimentele cu conţinut ridicat de antioxidanţi nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică!
Dar cartoful dulce conţine mai mult de atât: fibre (=tranzit intestinal sănătos, = adio constipaţie şi toate consecinţele neplăcute ale acesteia), potasiu (= reglarea presiunii arteriale) şi vitamina C (= imunitate ridicată, = risc mic de îmbolnăvire). Cartofii dulci curăţă şi detoxifică organismul şi pot stimula circulaţia sângelui.
Cum se pot prepara: copţi, prăjiţi, piure sau delicioase supe creme. Dintre toate aceste variante, eu am ales prepararea la cuptor, inspirată de ultima carte pe care am tradus-o (Healthy In a Hurry), care va apărea în curând la Editura Litera. Vă voi ţine la curent.
 
Cartofii dulci la cuptor pot fi o delicioasă şi sănătoasă gustare pentru copiii voştri după orele extenuante de şcoală (sunt foarte hrănitori şi plini de energie), dar pot la fel de bine reprezenta o surprinzătoare garnitură pentru nişte burgeri de curcan, o friptură de pui sau un peşte la grătar. În reţeta originală, cartofii se folosesc cu coajă, fiind vorba de cartofi dulci organici. Cum la noi cei organici sunt imposibil de găsit, eu vă recomand să-i curăţaţi de coajă, care reţine foarte multe pesticide. Dacă nu eşti un fan al usturoiului crud, exclude-l.

CARTOFI DULCI LA CUPTOR
 
 

Ingrediente:
pentru 6 porţii
 
cartofi dulci cu miez oranj, 1 kg

ulei de măsline, 2 linguri

sare marină grunjoasă, ¼ linguriţă

Parmezan, 3 linguri, proaspăt ras

pătrunjel proaspăt, 2 linguri, tocat

usturoi, 1 căţel, mărunţit

Metodă:

1 Încinge cuptorul la 230°C.

2 Curăţă, spală şi usucă bine cartofii dulci. Taie-i pe lungime în felii de 12 mm grosime, apoi taie fiecare felie în beţişoare late de 6 mm şi lungi de 7,5 cm.

3 Pune cartofii pe o tavă de cuptor cu margini înalte şi amestecă-i cu ulei de măsline şi sare. Întinde-i pe tavă într-un singur strat. Coace-i, amestecând cu o spatulă termorezistentă la mijlocul timpului de coacere, până devin moi, cu marginile frumos rumenite, 20 – 25 de minute.

4 Într-un castron încăpător, amestecă Parmezanul ras, pătrunjelul şi usturoiul. Adaugă cartofii copţi şi amestecă delicat pentru a-i acoperi uniform. Serveşte imediat.

 De  îndată ce voi prepara următoarea Supă cremă de cartofi dulci, vă voi împărtăşi reţeta. Până atunci, nu uitaţi să mâncaţi sănătos!

 

joi, 21 martie 2013

PREPELIŢE MARINATE

 
CINĂ CU PRIETENI
 
Nu pot trăi fără prieteni. Iar cu prietenii mei cei mai apropiaţi dacă nu mă văd sau nu vorbesc o perioadă mai lungă de timp, cad în depresie. Nu cred că poţi fi pe deplin fericit fără prieteni. Iar mie îmi place, printre altele, să-mi răsfăţ prietenii cu mese delicioase. Mi se umple sufletul de bucurie când văd câtă plăcere le provoc cu câte ceva bun ce pregătesc cu toată dragostea din dragoste pentru ei.
 
Duminica trecută, de exemplu, am avut iar casa plină. Cei mai buni, şi mai dragi, şi mai apropiaţi prieteni ai mei şi ai familiei mele ne-au făcut bucuria de a ne accepta invitaţia la cină. Aşa bucurie trebuia celebrată cu ceva special. Aşa că am decis să pregătesc Salată picantă din ouă de prepeliţă, Salată de vinete şi Salată de ardei copţi cu vinegretă de balsamico şi usturoi, la aperitiv, Prepeliţe marinate, cu Cartofi pai şi Salată asortată de primăvară cu vinegretă de lămâie, ca fel principal, iar la desert, Negresă cu mascarpone şi topping de ciocolată.
 
Dintre toate acestea, aş dori să vă ofer azi reţeta după care am preparat prepeliţele.
 
După ce m-am documentat şi am studiat "cazul" cu o săptămână înainte de eveniment, am decis să abordez prepeliţele altfel decât o fac de obicei pentru prânzurile rapide din familie (prăjite în baie de ulei, cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă). Astfel, am creat o reţetă proprie de marinadă, în care am ţinut 12 ore prepeliţele perfect curăţate, spălate şi despicate pe burtă. După 12 ore de stat la marinat, am aşezat frumos pe o tavă încăpătoare de cuptor cele 20 de prepeliţe pentru cina noastră. Le-am aşezat mai întâi cu partea cu piele în jos. Am turnat peste ele marinadă, apoi le-am copt 20 de minute pe o parte, după care le-am întors cu grijă şi răbdare cu partea cu piele în sus, şi le-am lăsat la rumenit încă 15 minute. Desigur că am avut cuptorul încins dinainte la 180C.
 
Au fost delicioase. Un festin, nu alta! Le-am mâncat direct cu mâna, întinzând fiecare bucăţică în sosul rămas în tavă şi lingându-ne pe degete de gustoase ce erau. Le-am udat cu vin roşu din belşug şi le-am asortat cu muzică lăutărească românească autentică de mare calitate. Aşa, cu veselie, am încheiat o săptămână plină şi ne-am pregătit pentru o alta, care, după o astfel de seară, s-a văzut mult mai frumoasă. Ceea ce vă doresc tuturor.
 
 
MARINADĂ PENTRU PREPELIŢE LA CUPTOR
 
 
 
Ingrediente:
 
pentru 2 prepeliţe
 
1 lingură oţet de vin roşu sau de sherry
100ml balsamico
4 linguri sos soia
5 linguri ulei vegetal
3 linguri ulei susan prăjit
100ml vin roşu
1 linguriţă muştar Dijon
3 linguri miere
3 crenguţe cimbru
sare, dacă mai e cazul (soia este deja sărată!)
piper, după gust.
 
Metodă:
 
Se amestecă bine toate ingredientele într-un castron adânc şi încăpător. Se aşază în această marinadă prepeliţele pregătite cum am povestit mai sus. Se acoperă vasul cu folie alimentară şi se dă la frigider aprox. 12 ore. Se scoate vasul din frigider cam cu 30 de minute înainte de a fi date prepeliţele la cuptor. Restul poveştii se regăseşte mai sus.
 
Aceste prepeliţe merg de minune alături de cartofi crocanţi la cuptor, cu rozmarin sau cimbru, sau cu cartofi pai foarte, foarte fini şi crocanţi, condimentaţi şi ei cu cimbru, sare de mare şi coajă rasă de lămâie. Nu uitaţi de salată. Cumpăraţi toate verdeţurile pe care generoasa primăvară ni le aduce în dar şi faceţi o salată asortată imensă, bine dreasă cu ulei de măsline extra-virgin, zeamă de lămâie, sare de mare şi piper negru proapăt râşnit.
 


miercuri, 20 martie 2013

TARTĂ CU PORTOCALE, CIOCOLATĂ ŞI SEMINŢE DE PIN




Sună decadent, nu-i aşa? Este o combinaţie de gusturi şi consistenţe absolut cuceritoare. Cu condiţia, desigur, sa folosiţi ingrediente de cea mai bună calitate şi să nu înlocuiţi nimic cu nimic. Respectaţi întocmai reţeta şi aveţi reuşita garantată. Profitaţi de portocale, cât mai sunt încă de sezon, şi luaţi-vă rămas bun de la anotimpul rece cu acest desert aparte. 

Ingrediente:
pentru 8 porţii

PENTRU BLAT:

200g făină albă de patiserie
50g zahăr tos fin
un praf de sare
coaja rasă a 1/2 portocală
115g unt rece, tăiat cubuleţe
3 gălbenuşuri, uşor bătute
1-2 linguri apă foarte rece

PENTRU UMPLUTURĂ:

2 ouă
coaja rasă a 1 portocală
1 lingură lichior de portocale (eu am folosit Cointreau)
250ml frişcă lichidă 
115g ciocolată amăruie, tăiată bucăţele mici
75 g seminţe de pin, prăjite

PENTRU DECOR:

1 portocală
50g zahăr tos 
120ml apă

Metodă:

1. În vasul robotului de bucătărie cu lemelele metalice montate, amestecă făina, zahărul, sarea şi coaja de portocală. Adaugă untul şi amestecă iar 20-30 de secunde, până ce amestecul seamănă cu o grămadă de firimituri grosiere. Adaugă gălbenuşurile şi amestecă scurt, până ce aluatul se leagă. Dacă aluatul pare uscat, adaugă apă rece, puţin căte puţin. Frământă aluatul, dar nu prea mult, căci va deveni tare la copt, înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece 2 - 3 ore, sau peste noapte.
2. Unge cu puţin unt o formă de tartă cu fund detaşabil. Scoate aluatul din frigider şi lasă-l să se înmoaie puţin, apoi întinde-l pe o suprafaţă de lucru pudrată cu făină, până obţii o foaie rotundă cu diametrul destul de mare cât să acopere fundul şi pereţii formei, atârnând în afară 1-2 cm. Transferă foaia în forma de tartă şi aşaz-o bine, ajutându-te de degetele pudrate cu făină. Trece sucitorul peste maginile formei pentru a îndepărta excesul de aluat. Dă tava la rece 20 de minute. Încinge cuptorul la 200C. Coace apoi coaja de tartă 10 minute "orb" şi înca 5 minute normal. Las-o să se răcească în tavă.
3. Scade temperatura cuptorului la 180C. Prepară umplutura. Într-un vas încăpător, bate ouăle, zahărul, lichiorul de portocale şi coaja de portocală. Încorporează frişca lichidă. Presară uniform bucăţelele de ciocolată pe fundul coajei de tartă răcite, apoi presară şi seminţele de pin. Toarnă cu grijă amestecul pentru umplutură. Coace totul timp de 20 - 30 de minute, până ce umplutura este fermă. Lasă să se răcorească în tavă sau pe un grătar de sârmă.
4. Pregăteşte decorul. Decojeşte portocala cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit, astfel încât să ai doar coaja portocalie, fără membrana albă amară. Taie coaja în fâşii foarte fine. Dizolvă zahărul în apă într-o crăticioară pe foc mediu, apoi adaugă fâşiile de coajă. Fierbe-le aproximativ 5 minute, până ce siropul e gros şi începe să se caramelizeze. Ia de pe foc, încorporează aproximativ 15 ml de apă rece pentru a stopa procesul de fierbere, care ar înnegri şi amărî compoziţia.
5. Unge suprafaţa tartei cu siropul de portocală şi decorează cu fâşiile de coajă caramelizată. Tarta se serveşte caldă, dar este la fel de delicioasă şi la temperatura camerei.

NOTĂ: Consider faza decorării opţională. După cum se vede şi din foto, eu am sărit peste ea. Din criză de timp. Asta nu a afectat în niciun fel calitatea tartei. Aşa că nu intraţi în panică dacă nu aveţi timp sau chef să preparaţi decorul aşa cum recomandă reţeta.