Siminichia - Găteşte din plăcere!

Un blog culinar cu reţete cu care oricine va putea impresiona.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

TARTĂ CU BRÂNZĂ ALBASTRĂ ŞI ŞUNCĂ


CINĂ SIMPLĂ, DAR DE MARE EFECT

De câte ori vei pregăti tarta a cărei reţetă o dau mai jos îţi vei impresiona mesenii, fie că va fi vorba doar despre membri familiei tale, obişnuiţi deja cu talentul tău gastronomic. Este o tartă care pare să ceară o grămadă de efort şi de eschibiţii din partea ta, aşa arată de sofisticat. Iar adevărul e că pregătirea ei nu-ţi va lua mai mult de 10 minute, iar coptul, vreo 30. Doar devorarea ei va dura mai puţin de atât. Căci va dispărea din farfurii cât ai clipi. Dacă îi alături şi o salată de rucola sau o salată verde, vei fi o adevărată vedetă, pe care toată lumea o va lăuda cu admiraţie (sau invidie!) în glas.
 
Aşadar:
 
TARTĂ CU BRÂNZĂ ALBASTRĂ ŞI ŞUNCĂ
 

Ingrediente:

6 foi mari de plăcintă
1 lingură ulei de măsline
100gr şuncă, tăiată bucăţele (eu am folosit şuncă de Parma de la Angst; absolut delicioasă!)
3 fire ceapă verde, tăiate tondele fine
2 ouă, bătute uşor
1 cutie Ricotta
2 mâini bune de rucola
50gr brânză cu mucegai albastru, sfărâmată în bucăţi mai mari
2 linguri seminţe de pin
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 160C - cuptor cu gaz, sau 180C - cuptor electric. Unge fiecare foaie de plăcintă cu un pic de ulei şi aşază-le într-o formă de tort cu diametrul de 20cm şi fund detaşabil, suprapunându-le în unghiuri diferite, pentru a crea o margine interesantă.
2. Amestecă bine ricotta cu ouăle. Adaugă apoi pe rând şunca, ceapa şi rucola. Toarnă compoziţia peste foile de plăcintă. Presară totul cu fărâmele de brânză albastră şi cu seminţele de pin. Coace timp de 30 de minute. Lasă tarta să se răcească puţin înainte de servire.


 

marți, 27 noiembrie 2012

PÂINE CU ROŞII USCATE, CIMBRU ŞI PARMEZAN

PÂINE CU ROŞII USCATE, CIMBRU ŞI PARMEZAN


O pâinică de care vă veţi îndrăgosti, deosebit de versatilă şi care, prin înlocuirea făinii normale şi a prafului de copt obişnuit cu produse fără gluten (se găsesc în magazinele naturiste bine aprovizionate), ar putea fi cosumată şi de alergici. Eu am pregătit-o pentru oaspeţii mei de la maza de prânz de duminică şi am servit-o ca aperitiv, alături de o salată de conopidă şi de o selecţie de antipasti italiani.

PÂINE CU ROŞII USCATE, CIMBRU ŞI PARMEZAN



Ingrediente:
 
pentru 1 pâine
 
200gr făină albă (sau făină fără gluten)
1 linguriţă sare
3 linguriţe praf de copt (sau praf de copt fără gluten)
300ml iaurt sau lapte bătut (eu am folosit minunatul iaurt de capră de la Covalact)
3 ouă
1 linguriţă pastă de tomate (sau suc de roşii)
2 linguri ulei de masline extravirgin
50gr roşii uscate conservate în ulei de măsline (cele mai bune şi mai avantajoase ca preţ sunt cele din gama HORECA din reţeaua METRO)
30gr parmezan ras
1 linguriţă cu vârf de cimbru uscat, bine mărunţit
 
Metodă:
 
1. Încinge cuptorul la 180C. Pregăteşte o tavă mică de chec (normală sau din silicon), tapetând-o cu pergament uns cu puţin unt sau ulei.
2. Amestecă într-un castron încăpător toate ingredientele uscate. Într-un alt castron amestecă toate ingredientele ude, apoi amestecă laolaltă cele doua amestecuri, ud şi uscat, şi omogenizează bine. Adaugă cimbrul, roşiile uscate tăiate grosier şi jumătate din cantitatea de parmezan şi amestecă bine.
3. Toarnă aluatul în tava pregătită, presară cu restul de parmezan şi dă la cuptor timp de 50-60 de minute, până se rumeneşte frumos, iar la proba beţişorului introdus în pâine beţişorul va ieşi perfect uscat.
 

luni, 26 noiembrie 2012

CÂRNAŢI ÎN ALUAT ŞI RĂDĂCINOASE LA CUPTOR

CÂRNAŢI ÎN ALUAT
 
Un fel de mâncare tipic britanic, ideal pentru acest anotimp, desigur, pentru cei ce nu ţin post. Denumirea originală este una foarte simpatică: TOAD IN A HOLE, sau, în traducere liberă, Broscoiul din vizuină. Se zice că denumirea ar veni de la aspectul pe care l-ar avea cârnaţii iţindu-se din aluatul copt şi care ar duce cu gândul la aspectul unui cap de broscoi iţindu-se timid din gura unei vizuine. Acum, eu personal aş zice că trebuie să ai o imaginaţie tare bogată ca să faci astfel de asocieri, de aceea găsesc că denumirea românească a preparatului este cea mai nimerită, lăsând imaginaţia în pace şi spunând de-a dreptul despre ce e vorba în acest fel de mâncare. Adică despre nişte cârnaţi prăjiţi, înconjuraţi de un aluat pufos, o altă faimoasă reţetă britanică, şi anume budinca de Yorkshire. Iniţial se pare că în reţetă nu s-ar fi folosit nicidecum cârnaţi, ci tot felul de alte bucăţele, fie resturi de carne deja praparată, rămase de pe o zi pe alta din cine ştie ce tocană, fie ceea ce mai rămânea la preţ redus la măcelărie la închiderea programului.
 
Reţeta este, în esenţă, una simplă, dar cere, totuşi, respectarea cu stricteţe a unor paşi. Aşa că nu vă mai rămâne decât să cumpăraţi cârnaţi de cea mai bună calitate (NU RESTURI!) şi să treceţi la treabă. Ca şi cârnaţi, eu am folosit un sortiment pe care l-am încercat de mai multe ori şi care nu m-a dezamăgit niciodată. Cârnaţi ardeleneşti de la ANGST. Dar este doar o sugestie şi o chestiune de gust, la urma urmei.
 
CÂRNAŢI ÎN ALUTAT DE BUDINCĂ YORKSHIRE
 
 
Ingrediente:
 
8-10 cârnaţi groşi de porc
3 ouă
300ml lapte
2 linguriţe muştar Dijon
1 linguriţă cimbru uscat
140gr făină
sare şi piper, după gust
1-2 linguri ulei (depinde cât de graşi sunt cârnaţii)
1 linguriţă frunze de salvie uscate, mărunţite fin
4-5 crenguţe de cimbru proaspăt (doar frunzuliţele)
 
 
Metodă:
 
1.Încinge cuptorul la 240C.
2. Pregăteşte aluatul, amestecând omogen ouăle cu laptele, muştarul şi cimbrul uscat şi adăugând apoi treptat făina şi încorporând-o perfect în ingredientele ude. Asezonează, apoi lasă aluatul 30 de minute să se "odihnească".
3. Într-o tavă de 30x23cm şi înaltă de aprox. 7-8cm, pune uleiul, ungând bine şi pereţii tăvii. Bagă tava în cuptor şi încinge bine uleiul. Aşază apoi în ea cârnaţii cu grijă şi dă-i la cuptor vreo 5 minute.
4. Scoate tava din cuptor, amestecă puţin aluatul şi toarnă-l cu atenţie (s-ar putea să stropească!) peste câtnaţii din tavă. Presară repede frunzuliţele de cimbru proaspăt şi salvia uscată mărunţită fin. Dă tava la cuptor pe raftul din mijloc, închide uşor uşa cuptorului şi nu o mai deschide timp de 25 de minute, timp în care aluatul se va umfla şi se va rumeni frumos.
5. După 25 de minute verifică şi, dacă mai este nevoie, mai lasă tava în cupttor 5-10 minute.
Scurge excesul de grăsime într-un castronel, apoi serveşte direct din tavă, alături de o salată de murături şi de rădăcinoase la cuptor. (vezi reţeta mai jos).
 
RĂDĂCINOASE LA CUPTOR
 
 
Ingrediente:
 
3 morcovi
3 rădăcini de pătrunjel
3 rădăcini de păstârnac
3 linguri de melasă sau de sirop de arţar
1 lingură muştar cu boabe întregi
2 linguri ulei vegetal (floarea soarelui, rapiţă sau seminţe de struguri)
sare şi piper, după gust
 
Metodă:
 
1. Pregăteşte sosul: amestecă bine melasa cu muştarul şi uleiul, apoi asezonează.
2. Pune apă cu sare într-o oală mare şi pune-o pe foc mare. Dă apa în clocot. Între timp spală bine şi curăţă rădăcinoasele, apoi taie-le jumătăţi sau sferturi. Când apa clocoteşte, fierbe-le timp de 3 minute, apoi scurge-le bine şi aşază-le într-un vas. Toarnă peste ele siropul preparat mai devreme, amestecă bine, acoperă vasul cu folie alimentară şi dă-l la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
3. Scoate rădăcinoasele din frigider pentru a se mai încâlzi înainte de coacere. Încige cuptorul la 220C. Aşază rădăcinoasele pe tava de cuptor, mai stropeşte-le cu un pic de ulei şi dă-le la cuptor timp de 30 de minute, până devin rumene şi lipicioase.